Aluevaalit

Näin äänet jakautuvat - tästä pääset aluevaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa tänään – Suomessa viikon ajan 900 äänestyspaikkaa

2:25
Katso MTV Uutisten aluevaalikysely: Suomalaiset eivät usko uudistuksen parantavan sote-palveluja – nämä kaksi vaaliteemaa nousevat ylitse muiden

Suomalaiset pääsevät tästä päivästä alkaen lausumaan sanansa muun muassa lääkäripalveluiden, hammashoidon ja mielenterveyspalveluiden tulevaisuudesta, sillä aluevaalien ennakkoäänestys alkaa tänään.

Vaaleissa valitaan uusien hyvinvointialueiden valtuustot, jotka päättävät sosiaali- ja terveyspalveluiden ja pelastustoimen järjestämisestä vuoden 2023 alusta.

Hyvinvointialueet noudattelevat pääsääntöisesti nykyisiä maakuntarajoja.

Ennakkoäänestys kotimaassa kestää viikon, ja Suomessa on yhteensä 900 yleistä ennakkoäänestyspaikkaa.

Varsinainen vaalipäivä on ensi viikon sunnuntaina 23. tammikuuta.

Suomessa on yhteensä 900 yleistä ennakkoäänestyspaikkaa. Ne sijaitsevat tuttuun tapaan esimerkiksi kirjastoissa ja kauppakeskuksissa. Vaalipäivänä kunkin äänioikeutetun pitää äänestää hänelle määrätyssä paikassa, mutta ennakkoäänestysaikana äänestyspaikan saa valita vapaasti.

Koronan vuoksi ulkoäänestyksiä

Koronaepidemian vuoksi äänestyspaikoilla on poikkeusjärjestelyjä, joilla myös koronatartunnan saaneet tai sille altistuneet pääsevät äänestämään.

Karanteenissa tai eristyksessä olevia on ohjeistettu olemaan menemättä sisälle äänestyspaikkaan vaan soittamaan paikalla ilmoitettuun numeroon, jolloin hänelle järjestetään äänestysmahdollisuus ulos.

Toisaalta oikeusministeriö kehottaa äänestäjiä siihen, että ennakkoäänestysaikana nämä odottaisivat mahdollisten hengitystieoireiden, karanteenin tai eristyksen päättymistä ennen äänestämistä. Lisäksi äänestyspaikoilla kaikkia äänestäjiä kehotetaan tuttuun tapaan käyttämään kasvomaskeja ja pitämään huolta turvaväleistä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitää äänestämistä vähäisen riskin tilanteena koronatartunnan kannalta.

6:35
Katso: Tästä kaikesta historian ensimmäisissä aluevaaleissa on kyse!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja