Mainos

Alpo Rusi KSML:lle: Suomi olisi jo voinut liittyä Natoon

Valtiotieteen tohtori ja pitkäaikainen ulkopolitiikan asiantuntija Alpo Rusi on sitä mieltä, että Suomi olisi jo voinut liittyä Natoon, uutisoi Keskisuomalainen.

Rusin mukaan suomalaisten pitäisi miettiä, miksei Suomi ole halunnut liittyä Nato-jäseneksi ja miksi keskustelu asiasta on ollut ja on yhä niin vaikeaa.

– Meidän olisi ollut järkevää liittyä Natoon Baltian maiden kanssa yhtä jalkaa vuonna 2004, mutta keskustelu asiasta oli mahdotonta. Ulkoministeriönkin asiantuntijarooli oli kyseenalainen, sanoo Rusi Keskisuomalaisen haastattelussa.

Rusin mukaan niin suurta huolta Venäjän reaktiosta ei tarvitse kantaa. Hän kritisoi keväällä julkaistua Nato-selvitystä.

– Työryhmän suomalaisjäsenen väittämä, että Suomen liittyessä Natoon, Venäjän reaktio olisi ”julma” tai ”karski”, on asiaton. Vuonna 1973 Neuvostoliitto vastusti voimakkaasti Suomen vapaakauppasopimusta EEC:n kanssa, mutta teimme sen joka tapauksessa, eikä Moskova voinut muuta kuin niellä sen. Näin olisi myös tänään. Miksi Venäjä tuhoaisi hyvät suhteet maan kanssa, joka haluaa olla itsenäinen mutta samalla hyvä naapuri?

– Venäjän reaktiolla pelottelu on keino estellä jäsenyyttä ja siitä käytävää keskustelua. On Suomen oma asia tehdä turvallisuutta vahvistavat ratkaisut. Naton ulkopuolella olemme hieman kuin ”yksinäinen susi”, jota kartellaan, sanoo Rusi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.