Alokas vitsaili muiden ampumisesta ampumaradalla – ei päättynyt hyvin

Parikymppinen varusmies puhui ampumaradalla muiden ampumisesta. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi nuorukaisen sakkoihin laittomasta uhkauksesta ja palvelusrikoksesta.

Tilanne sattui Upinniemen varuskunnan ampumaradalla Kirkkonummella viime helmikuussa.

Vastikään asepalveluksensa aloittanut nuori mies oli saapunut ampumaradalle ensimmäistä kertaa muiden samaan saapumiserään kuuluvien alokkaiden kanssa.

Kovapanosammunnat olivat juuri alkamassa. Alokkaiden rynnäkkökiväärit odottivat makuualustojen päällä. Patruunat oli jo jaettu.

Nuorukainen puhui ja vitsaili kahden armeijakaverinsa kanssa. Kaksi muuta, kuuloetäisyydellä ollutta alokasta järkyttyi puheista.

"Olisi kiva ampua kaikki"

Toinen sivustakuulijoista kertoi käräjäoikeudessa, että mies oli sanonut ampumaradalla, miten hänen tekisi mieli ampua muita. Toinen puolestaan kertoi kuulleensa, että nuorukaisen mielestä olisi "kiva ampua kaikki" tai "ampua jengiä täällä".

Kun kaksikko oli reagoinut puheisiin ja kertonut, että tämä joutuisi ongelmiin, jos kantahenkilökunta kuulisi, nuorukainen ilmoitti heidän mukaansa ampuvansa myös kantahenkilökuntaan kuuluvat.

Käräjillä mies kiisti rikoksen ja kertoi, että kyse oli vain vitsistä. Hän kertoi heittäneensä huumorilla, että "täällä voisi ampua jonkun". Mies kiisti puhuneensa mitään kantahenkilökunnasta.

Mies myönsi, että hänen asiattomia puheitaan saattoi pitää uhkaavina. Mitään uhkausta hänen ei ollut kuitenkaan tarkoitus esittää.

Oikeudessa kuultiin myös kahta alokasta, joiden kanssa syytetty oli vitsaillut. He eivät olleet jääneet pohtimaan miehen sanoja sen kummemmin. Toinen muisteli, että tilanteessa oli "heitetty metsästysläppää", toinen puolestaan oli pitänyt päivänselvänä, että kyse oli vitsistä.

Käräjäoikeus kuitenkin päätyi tuomitsemaan alokkaan laittomasta uhkauksesta ja palvelusrikoksesta.

Sakkoja

Vaikka kyse oli mitä ilmeisimmin vitsailusta, oikeus kiinnitti huomiota siihen, etteivät kaikki ampumaradalla olleet alokkaat olleet tuttuja keskenään, eivätkä kaksi rajut puheet sivukorvalla kuullutta alokasta voineet tietää, oliko muiden ampumisesta puhuva nuorukainen tosissaan.

Käräjäoikeuden mielestä kaksikolla oli perusteltu syy pelätä turvallisuutensa olevan vakavassa vaarassa.

Oikeuden mielestä vitsailijan olisi tullut ottaa tilanne vakavasti – olosuhteet huomioiden. Kyse oli kuitenkin alokkaiden ensimmäisestä kovapanosammunnasta.

Kaksikymppinen mies tuomittiin 40 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen. Maksettavaa jää minimimäärä, eli 6 euroa päiväsakkoa kohden, yhteensä 240 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siitä voi yrittää valittaa hovioikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja