Aloita työmatkapyöräily viimeistään nyt – näillä vinkeillä homma rullaa!

Ainakin näistä syistä kannattaa aloittaa työmatkapyöräily!

Lämmin elokuu tarjoaa mukavat olosuhteet aloittaa työmatkapyöräily. Kun perheen juniorit suuntaavat fillarilla kouluun, kannattaa äiskän ja iskänkin hypätä satulaan.

Pyöräily on tehokasta terveysliikuntaa, joka hellii tärähdyksille herkkien jalkojen niveliä. Se kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa, auttaa painonhallinnassa, parantaa lihasvoimaa ja liikkuvuutta, kehittää tasapainoa ja koordinaatiota.

Pyöräillessä jalkojen suuret lihasryhmät työskentelevät tehokkaasti, joten energiaa kuluu runsaasti, ja sydän ja verenkiertoelimistö vahvistuvat.

Pyöräily on myös ekologista, sillä se ei tuota käytännössä lainkaan päästöjä. Liikenteen ympäristöhaitoista peräti 70–90 prosenttia aiheutuu tieliikenteestä. Mitä useampi siirtyy ratin takaa satulan päälle, sitä pienemmät ovat liikenteen päästöt.

Pyöräillen olet pian perillä. Liikennevälineenä pyörä on kaupungissa nopein kulkupeli alle seitsemän kilometrin matkoilla!

Muutkin tekevät sitä. Pyöräily on Suomessa toiseksi harrastetuin liikuntamuoto kävelyn jälkeen. Harrastajien määrä hipoo jo miljoonaa. 

Säädä pyöräsi oikein!

Oikeilla säädöillä kehon paino jakautuu tasaisesti ja ajoasento on oikea. Väärästä asennosta voi aiheutua selkä- tai jalkavaivoja, ja polkeminen on tehotonta.

Satulan korkeuden ja asennon sekä ohjaustangon asennon saa itselleen sopivaksi kokeilemalla. Mikäli ajotuntumaa ei saa mukavaksi säätämällä, pyörään kannattaa vaihdattaa osia, kuten erilevyinen satula tai erimittainen ohjainkannatin. 

Satulan korkeus on oikea, kun...

  • Satulassa istuen yletät molemmilla jaloillasi nilkat suorina juuri ja juuri varpaillasi maahan
  • Yletyt polkemaan kantapäillä, eikä polvi jää polkiessa koukkuun
  • Pysyt hyvin satulassa eikä lantio keinu
  • Satulalla on hyvä istua, kun se on vaakatasossa

Ohjaintanko on oikeassa asennossa, kun...

  • Paino jakautuu tasaisesti sekä istuimelle että ohjaustangolle
  • Ranteiden asento on luonnollinen
  • Kyynärpäät ovat hieman koukussa ja hartiat rentona

Muista kypärä!

Tärkein varuste on pyörä, joka kannattaa pitää kunnossa ja huollattaa säännöllisesti. Rengaspaineet on syytä tarkistaa aina ennen reissuun lähtöä.

Älä unohda kypärää – se on halpa henkivakuutus!

Työmatkapyöräilijän pakolliset varusteet ovat heijastimet, etuvalaisin, soittokello – ja se kypärä. Pidemmälle matkalle on suositeltavaa ottaa mukaan pumppu, varasisäkumi, paikkarasia ja rengasraudat.

Lähde: Suomen Latu

Lue myös:

    Uusimmat