Aiheuttaako jokin ruoka-aine suussasi pistelyä tai kihelmöintiä? Oireet saattavat johtua ristiallergiasta.
– Ristiallergiassa ihminen voi yhdelle allergeenille herkistyttyään saada oireita myös toisesta samankaltaisesta, allergologian professori Johannes Savolainen Turun yliopistosta sanoo.
– Kun herkistyy vaikkapa koivulle, sen herkistymisen kautta voi saada oireita myös esimerkiksi omenasta. Ruoan allergeenit ovat valkuaisaineita, proteiineja.
Ristiallergia voi kehittyä siitepölyallergian kautta, mutta esimerkiksi viljoihin tai hedelmiin voi kehittyä ristiallergioita ilman koivulle herkistymistä.
– Henkilö voi tulla esimerkiksi maapähkinälle allergiseksi ja ristireagoida muiden pähkinöiden kanssa. Koivun siitepölyn ristiallergia on kuitenkin ehdottomasti kaikkein tavallisin ja yleisin aikuisten ruoka-allergia, Savolainen sanoo.
Raa'at ruoka-aineet aiheuttavat
Koivuallergikot reagoivat tavallisimmin omenan, päärynän, kirsikan, luumun, persikan ja nektariinin kanssa. Reaktioita aiheuttavat myös juurekset, kuten porkkana, selleri tai palsternakka sekä pähkinät.
– Pujolle allergiset reagoivat monenlaisiin mausteisiin sekä selleriin tai fenkoliin. Heinien kanssa ristireagoivat taas kotimaiset viljat, mutta myös melonit ja kiivi.