Allergiatestit turhia ennen lemmikin hankkimista – näin sietokykyä kuuluu testata

Jos haluaa testata omaa sietokykyään eläinallergeeneille ennen lemmikin hankkimista, kannattaa allergiatestien sijaan ottaa kontaktia eläimiin kyläilemällä tai tarjoamalla hoitoapua. Pennun tultua taloon lievistä allergiaoireista ei vielä tarvitse hätääntyä.

– Kukaan eikä mikään allergiatesti pysty ennustamaan, allergisoituuko ihminen joskus eläimille. Allergia- ja astmaliitossa neuvomme lemmikin hankintaa suunnittelevia ottamaan allergiatestien sijaan mahdollisimman paljon koira- ja kissakontakteja. Se antaa jo vähän viitettä tulevasta, allergia- ja astmaneuvoja Anne Vuorenmaa kertoo.

Jos oireita saa heti koiraperheessä kyläillessä, niitä ilmaantuu varmasti myös silloin, kun koira tulee omaan kotiin ja allergiapölyä leijuu ilmassa kaiken aikaa.

Eläinallergia ilmenee lähinnä ylähengitystieoireina, kuten aivasteluna ja nenän niiskutuksena.

– Pahimmassa tapauksessa voi tulla astmaattisia oireita. Jos hengitys alkaa vinkua, pitää ehdottomasti mennä lääkäriin astmaselvittelyihin.

Lievien allergiaoireiden ilmaantuessa pennusta ei kannata heti luopua.

– Monenkaan tiedossa ei välttämättä ole, että varsinkin koirat ovat jostakin syystä pentuina allergisoivampia kuin aikuisina. Tällaista ominaisuutta on todettu etenkin uroskoirilla. Jos pentu siis aiheuttaa pientä silmien kutinaa tai aivastelua silloin tällöin, kannattaa seurata, mihin tilanne kääntyy. Hanskoja ei tarvitse heittää naulaan ihan viikon sisään.

– Asia on tietysti eri, jos oireet ovat vakavat, hengitys vinkuu ja joutuu käyttämään isoja annoksia astmalääkkeitä.

Tutkimusten perusteella koiraperhelapsilla, samoin kuin maalla kasvaneilla lapsilla, on muita vähemmän allergioita.

–  Allergian vähentäjä ei ole niinkään itse koira vaan koiran ulkoa mukanaan tuoma mikrobisto. Tämä kertoo osaltaan siitä, miksi allergiat ovat lähteneet kasvuun: elämme liian hygieenisessä ympäristössä, Vuorenmaa sanoo. 

Miten kodista tehdään allergiaystävällinen?

Huomenta Suomi vieraili joulukuussa 2014 allergiaystävälliseksi rakennetussa kodissa ja haastatteli samalla sisäilma-asiantuntija Tuula Syrjästä.

Lue myös:

    Uusimmat