Alle 15-vuotias puukotti nuorukaista useita kertoja – valvontakamera tallensi lähes kaiken

1:14
Katso valvontakameratallenne tilanteesta.

Helsingissä sattui viime vuoden helmikuussa välikohtaus, jossa alle 15-vuotias poika puukotti 17-vuotiasta nuorukaista lukuisia kertoja keskivartaloon. Nuoren ikänsä vuoksi poika ei saanut rangaistusta, mutta häntä auttanut sai lähes kahden vuoden vankeustuomion.

Tapaus sattui pysäköintihallissa Lintulahdenaukiolla. Paikalla oli kaksi 17-vuotiasta nuorukaista ja yksi alle 15-vuotias poika, jotka olivat paikalla viettämässä aikaa. Ainakin syytetyn penkille joutunut 17-vuotias poika oli nauttinut klonatsepaamia sisältäviä Rivotril-tabletteja, jotka on luokiteltu huumeeksi. Lisäksi hänellä oli hallussaan 14 senttimetriä pitkä veitsi, jota käytettiin teossa.

Riita kärjistyi puukotuksiin

Jostain syystä kahdelle vanhemmalle nuorukaiselle tuli riitaa. Sen jälkeen toinen nuorista ja alle 15-vuotias puukottaja olivat ajaneet uhria takaa hallissa ja tämän kiinni saatuaan pahoinpidelleet tätä. Syytettynä ollut nuori oli lyönyt uhria ja potkaissut tätä päähän. Alle 15-vuotias poika oli taas käyttänyt teräasetta.

Poika oli lyönyt uhria ainakin 16 kertaa veitsellä. Uhri sai vähäisempien vammojen lisäksi onnekkaasti vain kaksi syvää haavaa selän keskiosaan. Niistä syvempi mursi kylkiluun ja aiheutti uhrille veri- ja ilmarinnan. Uhri oli teon jälkeen päässyt karkuun ja saanut hälytettyä itselleen apua.

Oikeus: 17-vuotias yritti tappaa pidellessään kiinni uhrista

Oikeudessa pohdittavaksi tuli, mikä oli nuorukaisen vastuu puukotuksesta, joka katsottiin vakavuudeltaan tapon yritykseksi. Kävi ilmi, että nuorukainen oli tuonut veitsen halliin ja se oli jotakin kautta päätynyt alle 15-vuotiaalle pojalle. Teon jälkeen veitsi siirtyi takaisin nuorukaisen haltuun.

Nuorukainen oli esitutkinnassa kertonut pitäneensä uhrista kiinni alle 15-vuotiaan pojan lyödessä tätä niin, että toppaliivistä irtosi untuvia. Hän kuitenkin kiisti syyllisyytensä tapon yritykseen tai tienneensä pojan aikovan puukottaa uhria.

– Käräjäoikeus arvioi, että yhteisymmärrys veitsen käyttämisestä on syntynyt viimeistään siinä vaiheessa, kun [nuorukainen] on [uhrin] kiinni saamisen jälkeen pitänyt [uhrista] kiinni ja alle 15-vuotias henkilö oli voinut iskeä veitsellä [uhria] selän alueelle useita kertoja, käräjäoikeuden tuomiossa selviää.

– Asiassa on näytetty [nuorukaisen] toimineen yhdessä alle 15-vuotiaan kanssa siten, että [nuorukaisen] rikosoikeudellinen vastuu kattaa koko teon.

Oikeus kiinnitti huomiota siihen, että 17-vuotias oli yhdessä alle 15-vuotiaan kanssa poistunut paikalta väkivallan jälkeen pyrkimättä millään tavoin auttamaan uhria.

Lähes 10 000 euron korvaukset ja ehdoton vankeus

Vuonna 2002 syntynyt nuori mies tuomittiin nuorena henkilönä tehdyistä tapon yrityksestä, toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta sekä huumausaineen käyttörikoksesta 1 vuoden ja 8 kuukauden vankeuteen.

Tuomiota alensi nuorukaisen alaikäisyyden ja itse puukotuksen tehnyttä poikaa vähäisemmän tekoon osallisuuden lisäksi se, että hän oli teon jälkeen tuomittu vankeuteen toisesta rikoskokonaisuudesta. Tuomio määrättiin ehdottomaksi, sillä hänet oli ennen puukotustapausta tuomittu ehdolliseen vankeuteen muista vakavista rikoksista.

Nuori mies määrättiin maksamaan uhrille korvauksia kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta 4 500 euroa, kärsimyksestä 4 000 euroa ja kosmeettisesta haitasta 500 euroa.

Heinäkuussa annettu tuomio on lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja