Aleksei Navalnyi taistelee hengestään epäillyn myrkytyksen jälkeen – tutkija: "Kreml on välillisesti ilman muuta ollut vastuussa"

Opposition hengenvaarallinen tilanne Venäjällä - Navalnyi mahdollisesti myrkytetty 9:27
Katso Uutisaamun keskustelu: Opposition hengenvaarallinen tilanne Venäjällä - Navalnyi mahdollisesti myrkytetty.

Venäläisen oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin epäillään joutuneen myrkytetyksi. Asiaa analysoivat MTV:n Uutisaamussa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila ja MTV Uutisten erikoistoimittaja Mirja Kivimäki.

Aleksei Navalnyin epäillään joutuneen myrkytetyksi, kun hän joi Tomskin lentokentällä teetä. Hän sai lennon aikana voimakkaita oireita, jonka vuoksi lentokone teki hätälaskun.

– Kyllä ne videot sieltä lentokentältä ja koneesta ovat aika dramaattisia. Navalnyi huutaa tuskissaan, kertoo MTV Uutisten erikoistoimittaja Mirja Kivimäki.

Hän ei pidä tapausta sattumana. 

– Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun oppositiohahmoja raivataan Venäjän politiikasta pois.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Jussi Lassilan mukaan Kreml on välillisesti ilman muuta ollut vastuussa tapauksesta. 

– Kaikista vaihtoehdoista löytyy sitä puoltava tai vastustava argumentti. On kuitenkin selvää, että Kreml on ollut pidemmän aikaa Navalnyin suhteen ollut se linja, että sen sijaan että hänet liian brutaalisti likvidoitaisiin, niin pyritään marginalisaatioon.

Lassilan mukaan Navalnya on suojellut hänen poliittinen pääoma.

– Jos hän olisi vähempiarvoinen ja ei niin tunnettu poliitikko, niin hän olisi todennäköisesti päässyt jo hengestään.

Mikä on mahdollisen myrkytyksen motiivi?

Kivimäen mukaan venäjänkielisessä maailmassa on tällä hetkellä paljon liikehdintää. Yhdeksi hän nimeää Valko-Venäjän mielenosoitukset, jotka voisivat mahdollisesti levitä Venäjälle.

– Venäjällä on tulossa lähiaikoina vaalit. Navalnyi on kehittänyt koneen, millä pystyy valitsemaan sellaiseen ehdokkaan vaaleissa, joka todennäköisimmin vähentäisi Yhtenäisen Venäjän menestystä vaaleissa. 

Lassila myös muistuttaa, että Venäjällä viralliset oppositiopuolueet eivät ole todellisia.

Katso videolta koko haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat