Älä tyydy tavalliseen – näin vietät perinteisestä poikkeavan joulun!

Seuraako joulun vietto joka vuosi samaa kaavaa? Houkuttaisiko sinua viettää joulua perinteistä poikkeavalla tavalla? Poimi vinkit erilaiseen jouluun.

Joulu kuuluu viettää perheen kanssa: joko omassa kodissa tai vanhempien tai isovanhempien luona. Pötyä! Joulua voi kokeilla viettää myös täysin erilaisella tavalla. MTV Lifestyle kokosi yhteen hauskoja, erilaisia tapoja viettää joulua. Miltä kuulostaisi esimerkiksi toimiminen kynttilänsytyttäjänä hautausmaalla? Tai kaveriporukan kanssa järjestetty bilejoulu? Voit myös viettää osittain perinteisen joulun, johon yhdistät joitain erikoisia joulunviettotapoja.

Ohjelmaa kaveriporukalle

Kutsu kaverit kotiisi. Jokainen tuo yhden lautapelin mukanaan. Jokaista peliä on kokeiltava vähintään kerran.

Ostakaa valmiita piparitaloja, yksi per kaveripari. Koristelkaa talonne mielikuvituksellisesti. Parhaan talon koristajat saavat palkinnon. Leipokaa myös pipareita: unohtakaa muotit, tehkää kuviot veitsellä. Nyt paistamaan valaita, panssarivaunuja ja iPadeja!

Ottakaa esiin shottilasit. Jokainen valitsee jonkin jouluhahmon, kuten lumiukko, tonttu, poro. Katsokaa televisiota. Kun näet oman jouluhahmosi, muut joutuvat juomaan. Jos ruudussa on joulupukki, kaikki juovat.

Valmistaudu kaveriporukan iltaan:

Auta muita

Suurella Sydämellä - verkkopalvelu hakee kynttilänsytyttäjiä sytyttämään kynttilän niiden puolesta, jotka eivät itse pääse haudalle tulemaan. Samassa palvelussa voi ilmoittautua esimerkiksi mummoksi tai vaariksi maahanmuuttajalapselle, oppaaksi näkövammaiselle tai vapaaehtoiseksi Vantaan sairaaloihin. Tee hyvää joulun kunniaksi!

Perheelle

Karkaa jouluksi hotelliin! Unohda tiskit ja kokkaaminen, anna muiden tehdä se puolestasi. Esimerkiksi Vierumäen joulupakettiin kuuluu lyhtykulkue jouluhartaus ja kuusenhakuretki. Aikuisille on tarjolla esimerkiksi circuit trainingia, jousiammuntaa ja tennistä.

Naantalin kylpylässä jouluaattona pulikoidaan sisäaltaassa lyhtyjen loisteessa. Hotel Katajanokan joulupaketin ostaja pääsee näkemään Tiernapojat. Anttolanhovin vieraat pääsevät jouluaattona metsän eläinten ruokintaretkelle lähimaastoon. Himoksen HimosLomalla lapset saavat ajo-opetusta lasten moottorikelkalla ja luonnollisesti myös ajokortit.

Levi hotellissa lapsille tarjotaan "jouluinen aamuherätys" sekä esimerkiksi aarteenetsintää kaskelotin johdolla. Kuralan kartanotilalla tarjolla on lähiruokanoutopöytä ja Tapaninajelut hevoskyydillä.

Kirkollisia tilaisuuksia

Jouluaamuna ja -yönä monessa seurakunnassa järjestetään jouluhartauksia. Jouluyön messu on joulunvieton päätapahtumia. Jouluaamun jumalanpalveluksessa kansa saa kuulla, mitä Betlehemissä on tapahtunut, ja joulupäivän jumalanpalveluksessa kiitetään Jumalaa.

Esimerkiksi Espoon tuomiokirkossa lauletaan kauneimpia joululauluja keskiviikkona 25.12. klo 12.00. Myllypuron kirkossa järjestetään jouluaattona Jouluevankeliumi-näytelmä klo 15.00.

Nauti autiosta kaupungista

Kaupunkien keskustat tyhjenevät jouluaattona lähes aavemaisiksi. Voi olla hauska kokemus lähteä kävelylle esimerkiksi Helsingin Kallioon jouluaattoiltana, kun tavallisesti niin eläväinen kaupunginosa on lähes rauhan tyyssija. Autioon kaupunkiin tutustuminen toimii varmasti myös muissa Suomen kaupungeissa.

Ulkomaille

Miksi tyytyä Suomeen? Tukholman suomalaisessa kirkossa pidetään25.12. suomenkielinen jumalanpalvelus klo 11 Ruotsin aikaa. Voit myös suunnata Vatikaaniin, jossa keskiviikkona 25.12. pääsee näkemään Paavin suorittaman siunauksen puolenpäivän aikaan.

Jollet todellakaan välitä joulun vietosta, niin yksi vaihtoehto on tietysti käyttää nimenomaan jouluaatto matkustamiseen. Tarkasta, millaisia tarjouksia lentoyhtiöillä on ja vietä jouluaatto lentokoneessa. Myös matkustuskohteella on väliä: esimerkiksi Marokossa ja Egyptissä 24. joulukuuta on melko tavallinen päivä.

Hajota joulun rutiinit

Onko sinulla tapana mennä aina jouluisin vanhemmillesi, isovanhemmillesi tai appivanhemmille? Sotke joulun rutiineja ja vaihda paikkaa, jossa joulua vietetään. Ehdota, että joulua vietettäisiin tänä vuonna vaikkapa sinun luonasi tai tyttäresi luona. Helppo tapa uudistaa joulua on laittaa täysin jouluperinteistä irrallista ruokaa. Voit kokata vaikkapa sushia tai thaimaalaista ruokaa.

Vietä parisuhdejoulu

Mitä jos unohtaisit sukulaisilla vierailun kokonaan ja keskittyisit viettämään joulua puolisosi kanssa? Voitte tehdä mitä lystäätte ja kulkea kolme päivää vaikkapa pyjamat päällä. Laittakaa puhelimet kiinni ja saatte nauttia täydestä hiljaisuudesta.

Karkaa mökille

Joulua voi viettää hyvin myös mökillä, vaikkei mökillä olisikaan parhaimmat ruuanlaittomahdollisuudet. Yksinkertaista joulun ruokatarjontaa ja vietä pelkistetty joulu kaukana kaupungista. Jätä tietokone kotiin ja pakkaa mukaan kasa hyviä kirjoja. Sytytä kynttilöitä ja kuuntele vanhoja joululauluja.

Bilehileelle

Kuka jaksaa hiljentyä, kun voi mennä ulos? Rovaniemen Onnelassa järjestetään paitsi Jouluaaton bileet, myös jouludisco joulupäivänä. Biletys jatkuu edelleen Tapaninpäivänä. Helsingin Bar Loosessa jouluaattona on mahtipontisesti nimetty Massive X-Mas DJ-marathon. Jouluaattona Helsingin Henry's Pubissa esiintyvät Klasu & Noora Louhimo. 25.12 Helsingin Vastavirta-klubilla juhlitaan joulureggaen tahdissa.

Etkö jaksa siirtyä pois television edestä?

MTV3:n elokuvat jouluaattona

12.20 Madagascar

13.55 Viidakon veijarit Etelänavalla

20.00 Joulutarina

21.35 Kaukainen maa

Subin elokuvat jouluaattona

11.45 Kuusi, pukki & kuokkavieras

AVAn elokuvat jouluaattona

22.00 AVA Elokuva: Joulupukki ja sen veli

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat