Älä tartu haravaan – näihin puutarhamokiin on helppo sortua

Puutarhanhoito on tärkeää vielä syksylläkin, mutta tietyt asiat on syytä huomioida kesään verrattuna. 

Kannattaako perennoja leikata? Entä kannattaako haravaan tarttua? Marthastewart.com listasi yleiset puutarhamokat. 

Kasvien lannoitus

Kasvukauden loppuessa myös lannoituksessa on tehtävä muutoksia. Kesällä käytettävät vahvat lannoitteet eivät sovi syksyyn. Käytä syyslannoitukseen tarkoitettuja lannoitteita. Esimerkiksi typpipitoiset lannoitteet eivät sovi syksyyn, sillä ne heikentävät kasvien talvenkestävyyttä.

Kastelu

Ota huomioon, että kesällä paljon vettä tarvinneet kasvit kannattaa kastella harvemmin syksyllä. Kun päivät lyhenevät ja ilmat viilenevät, vähenee kasvien vedentarve selvästi. Anna syyssateiden hoitaa tehtävänsä avomaalla.

Perennojen leikkaaminen

Perennojen leikkaaminen syksyllä kannattaa jättää väliin, sillä lehdet ja varret suojaavat kasvia talven aikana. Ainoastaan kestävimpiä perennakasveja voi leikata syksyllä. Yleisesti ottaen kuihtuneet varret ja lehdet kannattaakin leikata vasta keväällä. 

Haravointi

Moni tarttuu syksyn tullen haravaan, mutta turhaan. Lehdet ovat hyvää maaperäainesta ja eristävät nurmikkoa talven kylmältä. Vaikka pudonneet lehdet saattavat näyttää sotkuisilta pihallasi, on haravoimatta jättämisessä enemmän hyötyjä puutarhallesi. 

Lue myös:

    Uusimmat