Älä suhtaudu hevoseen liikenteessä leikillä: Eläin painaa yhtä paljon kuin hirvi – toimi näin, jotta vältät vaaran!

3:16
Katso ilmainen vidovinkki: Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen opastaa peräkärryavustimen käyttöön.

Autoliiton koulutuspäällikkö vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka perjantai. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi.

Kysymys: Miten tulee toimia, kun kohtaa liikenteessä hevosen? Vastaajana Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Vastaus: Hevosella on hirven koko ja paino. Saaliseläimen vaiston omaavana se pyrkii pakenemaan mahdollista uhkaa. Pakoreaktiosta seuraa aina vaaratilanne hevoselle, ratsastajalle, muulle liikenteelle tai jopa näille kaikille.

Kun autoilija lähestyy tiellä hevosta tai hevosajoneuvoa, on tärkeää toimia oikein tilanteen turvallisuuden takaamiseksi – riippumatta siitä lähestytäänkö hevosta edestä (kohtaamistilanne) vai takaa (ohitustilanne).

Vauhtia pois ja lähivalot päälle

Vauhtia on syytä pudottaa lähes hevosen nopeutta vastaavaksi jo hyvissä ajoin ennen kohtaamista tai ohittamista. Jos jarrutus tehdään vasta viime hetkellä ja voimakkaasti, hevonen saattaa pelästyä jarrutuksen aiheuttamaa rasahdusta tai vingahdusta.

Mikäli hevonen tai hevosajoneuvo kohdataan pimeällä, on kaukovalot syytä vaihtaa lähivaloille hyvissä ajoin. Varsinkin edestä lähestyttäessä kaukovalot häikäisevät sekä hevosta että ratsastajaa tai ohjastajaa.

Molemminpuolinen vuorovaikutus tärkeää

Mitä varhaisemmassa vaiheessa ajoneuvon kuljettaja saa katsekontaktin ratsastajaan tai ohjastajaan, sen parempi. Ratsastajan tai ohjastajan ohjeita on syytä seurata, koska hän tuntee parhaiten kyseisen hevosen tavat ja luonteen. Jos sinua viittilöidään pysähtymään, tee se.

Myös hevosta ohitettaessa nopeusero on syytä pitää varsin pienenä arvaamattomien liikkeiden varalta.

Yllättäviä ääniä vältettävä

Missään tapauksessa sen enempää ohitus- kuin kohtaamistilanteessakaan ei tule käyttää äänimerkkiä, sillä kaikki yllättävät äänet saattavat pelästyttää eläimen.

Jos auton perässä on perävaunu, rämisee se varsinkin kuoppaisella soratiellä ajettaessa – siis juuri siellä, missä todennäköisyys kohdata hevonen on suurin. Tällainen yhtäkkinen rämähdyskin saattaa pelästyttää hevosen. Kohtaaminen tai ohittaminen perävaunun kanssa kannattaa ajoittaa mahdollisimman tasaiselle tien kohdalle ja tarvittaessa vaikka pysähtyä yllättävien äänten välttämiseksi.

Riittävästi etäisyyttä sivusuunnassa

Hevoseen tai hevosajoneuvoon on jätettävä sivusuunnassa riittävä turvaetäisyys.

Mitä lähempää hevosta ajetaan, sitä todennäköisemmin eläin pelästyy. Pelästyessään hevonen saattaa paitsi pillastua, myös potkaista ohittavaa ajoneuvoa.

Kohtaamisen tai ohittamisen jälkeen

Kohtaamisen tai ohittamisen jälkeen on syytä jatkaa vielä hyvän matkaa tasaisella nopeudella. Kun etäisyys hevoseen alkaa olla metreissä kolmenumeroinen luku, voi nopeutta taas lähteä kiihdyttämään – tosin tällöinkin todella rauhallisesti. Säikky eläin saattaa pelästyä kiihdytyksestä kuuluvia ääniä, tulevat ne sitten moottorista, renkaista tai jostain muualta. Mitä äänekkäämpi ajoneuvo on kysymyksessä, sitä varovaisempi on syytä olla.

Hevonen pyörillä

Hevosia kuljetetaan tien päällä myös hevoskuljetusperävaunuissa. Kyydissäkin oleva hevonen omaa saaliseläimen vaistot ja on pelokas.

Pidä vähintään neljän sekunnin turvaväliä hevoskuljetusyhdistelmään ajaessasi sen perässä.

Mikäli päätät ohittaa yhdistelmän, tee se rauhallisesti, ilman voimakasta kiihdytystä. Näin voimakas moottorin kiihdytysääni ei pelästytä kyydissä olevaa hevosta. Vältä muitakin pelottavia ääniä, kuten äänimerkin käyttöä.

Jatka ohituksen tapahduttua ohituskaistaa, kunnes näet hevosyhdistelmän vetoauton tuulilasissa kiinni olevasta taustapeilistä. Palaa vasta tämän jälkeen takaisin omalle kaistalle. Näin et kiilaa ohittamaasi hevosyhdistelmää ja aiheuta sen kuljettajalle tarvetta jarruttaa.

Tärkeää on myös ymmärtää, että äkkinäisten jarrutusten lisäksi hevosyhdistelmän kuljettajan on vältettävä voimakkaita kiihdytyksiä ja ajettava käännöksissä todella hiljaa.

Ymmärrys ja kokemus auttavat

Hevosia ei tien päällä ole mitenkään ruuhkaksi asti. Näinpä ei liene liikaa vaadittu, että kohtaamiset ja ohittamiset hoidetaan kunniakkaasti – kenenkään turvallisuutta vaarantamatta.

Myös ratsastajalla tai ohjastajalla on tärkeä vastuu tilanteen turvallisuudesta. Tien päälle ei ole syytä lähteä itselle oudolla otuksella tai vähäisellä ratsastus- tai ohjastuskokemuksella. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja