Tässä ovat Suomen suosituimmat koirarodut – halutuin ei välttämättä ole kallein

Mikä on suomalaisten suosikkikoirarotu? Entä miten paljon koirat suunnilleen maksavat? Tiesitkö muuten, että koiria hankitaan taloudellisena lama-aikana enemmän kuin nousukautena?

Suomalaisten ehdoton suosikkikoira on labradorinnoutaja. Labradorinnoutajan pentuja syntyi viime vuonna 1992, ja määrä on jopa nousussa edellisvuoteen verrattuna. Kennelliiton viestintäpäällikkö Miia Lahti ei ole tuloksesta yllättynyt. 

– Labradorinnoutaja on todella monikäyttöinen koira. Sitä on paljon virkakäytössä huumekoirasta opaskoiraan ja avustajakoiraan. Se on myös ihanteellinen seura- ja harrastuskoira, joten listasijoitus selittyy tällä, Lahti sanoo. 

Myös suomenajokoira sijoittui kärkeen toiseksi. Pentuja oli viime vuonna 1681. 

– Suomenajokoiran suosio laski kymmeniä vuosia ja mahdollisesti aallonpohja on nyt ohitettu, kertoo Koiramme-lehden päätoimittaja Tapio Eerola.

Kennelliiton Miia Lahti iloitsee siitä, että suomenajokoiran suosio on kasvanut.

– On ihanaa, että listalla on myös suomalaisia koiria. Suomenajokoirat eivät näy kaupunkikuvassa, vaan niitä on enemmän maakunnissa ja ne ovat usein työkäytössä, Lahti kuvaa. 

Kolmanneksi suosituimmaksi koiraksi ylsi myös työkäyttöön soveltuva koira, hirvenmetsästyksestä tuttu jämtlanninpystykorva. Rodulla oli viime vuonna pentuja kaikkiaan 1611. 

Koirarotujen suosiosta kertovat tilastot eivät ole kovin paljoa viime vuosina muuttuneet. Lähes samat koirat, labradorinnoutaja, suomenajokoira ja saksanpaimenkoira, ovat vuodesta toiseen listan kärjessä. Kennelliiton viestintäpäällikkö Miia Lahti kertoo kuitenkin, että yleisesti ottaen suomalaisten koiramaku on hyvin monipuolinen. 

– Sadan suosituimman koiranrodun listalla on laidasta laitaan koirarotuja. Esimerkiksi Etelä-Euroopassa ihmisillä on paljon sylikoiria, ei niin suuria koiria lainkaan kuin meillä. 

Koiria hankitaan eniten kesällä lomien aikaan. Koiramme-lehden päätoimittaja Tapio Eerola kertoo, että koirien hankinnat ja taloudelliset nousu- ja laskukaudet kulkevat käsi kädessä. 

– Taloudellisesti hyvinä aikoina hankitaan selvästi vähemmän koiranpentuja kuin lama-aikoina, mikä saattaa kuulostaa yllättävältä, Eerola valottaa.

Rekisteröityjen koirien määrä Suomessa on pysynyt viime vuosina lähes ennallaan. Viime vuonna rekisteröitiin 46 953 pentua, mikä on noin 500 pentua enemmän kuin edellisvuonna.

Suomessa on tällä hetkellä noin 500 000 rotukoiraa.

– Väkilukuun verrattuna suomalaiset ovat maailman koirarikkain kansa. Kyllä se näkyy siinä, mitä me koirien kanssa tehdään ja paljonko me niihin panostetaan. Meillä on todella paljon erilaisia koiriin liittyviä palveluita, koiranruokia, kattavia vakuutuksia ja niin edelleen, Lahti summaa. 

Viime vuonna rekisteröityjen pentujen määrä on samalla tasolla kuin pentujen määrä kymmenkunta vuotta sitten eli koirien määrä pysyy ennallaan, kun syntyvä ja poistuva ikäluokka on yhtä suuri. 

Monen rodun rekisteröinnit ovat nousseet verrattuna edellisvuoteen. Suositumpi vuoteen 2014 verrattuna on esimerkiksi suomenajokoira, jota rekisteröitiin 272 pentua enemmän vuonna 2015.


Myös jackrussellinterrieri kasvatti suosiotaan ja nousi sijalta 11 kymmenen suosituimman rodun joukkoon.

– Jackrussellinterrieri on perinteisesti rottakoira ja sitä on hankittu paljon hevostalleille. Ne kiehtovat ihmisiä myös siksi, että ne ovat aika haasteellisia. Jackrussellinterrieri on kirjaimellisesti iso koira pienessä kropassa. Silti se sopii perheeseen kuin perheeseen, Lahti kuvaa. 

Koirien myyntihintoja vaikea tilastoida

Eri koirarotujen hinnat saattavat vaihdella suurestikin. Kennelliiton mukaan suosituin koirarotu ei välttämättä ole kallein. Hintaan vaikuttavat muun muassa pentueiden kulloinenkin määrä ja kysyntä, mutta myös pentueen taustat.

– Esimerkiksi labradorinnoutajan hinnoissa saattaa olla useiden satojenkin eroja. Se on tämä kysynnän ja tarjonnan laki näissä asioissa. Suurista hajonnoista eri koirarotujen hinnoissa ei ole kyse, Lahti sanoo. 

 Kalleimmat           pentueitaminimi/€keskiarvo/€maksimi/€
bostoninterrieri29150019972300
saksanpystykorva, pomeranian52150019672800

meksikonkarvatonkoira, keskikokoinen

2185019252000
kääpiöbullterrieri     13150019082300
englannin-
bulldoggi
13160019002200


Halvimmatpentueitaminimi/€keskiarvo/€maksimi /€

pesukarhukoira
(vain yksi pentue)

1500500500
länsisiperianlaika4500563650
venäjänajokoira11400600700
saksanmetsästysterrieri11500636800
suomenajokoira632806721000
amerikankettukoira7600693900

Suomessa ei tilastoida myytyjen koirien hintoja, sillä koiria myyvät niin monet eri kasvattajat. Myös ulkomailta käydään yhä useammin ostamassa lemmikkieläimiä.

Kennelliitolla* on kuitenkin tiedot sen omilla sivuilla myynnissä olleiden pentujen pyyntihinnoista. Alla oleva tilasto on näin ollen vain viitteitä antava. 

 *Koirien kasvattaja voi laittaa pentueensa myyntiin Kennelliiton pentuvälitykseen, mikäli pentue on rekisteröity Kennelliittoon.

Tiedot: Kennelliitto.

Lue myös:

    Uusimmat