Älä säilytä kalaa näin – yleinen virhe saa pilaantumaan puolet nopeammin!

Tiesitkö, että jääkaapissa kala voi pilaantua jopa puolet nopeammin kuin ihannelämmössä?

Tuoretta kalaa ei kannata säilyttää millä tahansa hyllyllä jääkaapissa, vaan kalalle on olemassa oma nurkkaus.

Kala on raaka-aineena erityisen herkkä ja vaatii huolellista käsittelyä ja säilytystä. Raakana kalaa tulisikin säilyttää 0–3 C asteessa. Jääkaappilämpötila ylittää usein tämän ihannerajan. Jos ja kun tuoretta tai tyhjiöpakattua kalaa siis säilyttää jääkaapissa, kannattaa se laittaa alahyllylle ja aivan perälle, sillä siellä on kylmintä.

Muista kuitenkin, että etenkin tuore kala pilaantuu jääkaappilämmössä jopa puolet nopeammin kuin ihannelämmössä 0–3 asteessa. Monissa jääkaapeissa on nykyään oma lokeronsa kalatuotteille, jossa lämpötila on optimaalinen.

Pääsääntöisesti kala kannattaa ostaa samana päivänä, kun aiot sen valmistaakin.

Huolehdi kalan kylmäketjusta

Kalaa kuljetettaessa kannattaa aina turvautua kylmälaukkuun ja kylmävaraajiin. Kätevää on myös pakastaa raaka kala, joka saa sulaa kuljetuksen ajan hiljalleen kylmälaukussa. Perillä sen voi valmistaa heti ruoaksi. Mikäli kylmäsäilytystilat ovat puutteelliset, pyri ostamaan kala vasta mahdollisimman lähellä valmistamishetkeä.

Säilytyslämpötilan lisäksi kalaa käsiteltäessä on huomioitava välineiden ja käsien puhtaus. Huolehdi, että leikkuulauta on puhdas, kun aloitat, ja pese se huolellisesti, ennen kuin jatkat kokkailuja. Laudan voi myös suojata vaikkapa leivinpaperilla.

Lähde: Pro Kala Ry

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat