Monia jouluruokia syödään useamman päivän ajan. Joulupöydässä kannattaakin pitää mielessä myös ruokien oikeanlainen säilyttäminen.
Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin joulukuussa joulupöydän hävikintorjunnasta sekä jouluruokien säilyvyydestä.
Marttojen kotitalouden asiantuntija Helena Mäntylä suosittelee kiinnittämään huomiota jouluruoan määrään: jos joulupöydässä on kymmentä eri sorttia, ei kaikkea tarvitse tehdä kilokaupalla.
– Se heti vähentää sitä ruoan tarpeen määrää, jos niitä laatuja on enemmän. Ei sitä jaksa määräänsä enempää kukaan syödä.
Lue myös: Kuinka nopeasti joulukinkku sulaa jääkaapissa?
Pilaantumisriski! Älä seisota ruokaa lämpimässä
Ruoan säilyvyyden osalta oleellisinta on huolehtia kylmäketjusta: mitään ruokaa ei kannata jättää tuntikausiksi ruokapöytään seisomaan, jos sitä on tarkoitus syödä vielä uudestaan esimerkiksi seuraavana päivänä.
Mitkä jouluruoat sitten pilaantuvat kaikista herkimmin?
– Liha- ja kalatuotteet. Kalat nyt ovat ensimmäisenä sellainen herkästi pilaantuva asia, ja ne kannattaa aika nopeasti siirtää kylmään.
