Älä rakenna giljotiinia – havainnoi ja hiljennä ajoissa

Hetkelliselläkin huomaamattomuudella voi olla kohtalokkaat seuraukset liikenteessä.

Autoilijan on annettava esteetön kulku jalankulkijalle, joka on astunut tai astumassa suojatielle.

Suojatien eteen pysähtynyttä autoa ei saa ohittaa pysähtymättä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Nämä ovat varmasti tuttuja sääntöjä kaikille autoileville. Siitä huolimatta päivittäin näkee tilanteita, joissa suojatien eteen pysähtynyt auto ohitetaan vauhtia hiljentämättä – pysähtymisestä puhumattakaan.

Äärettömän tärkeää olisi, että kaikki autoilijat noudattaisivat edellä mainittuja sääntöjä. Kaikki liikenteessä liikkuvat tekevät kuitenkin virheitä. 

– Ennakoiva kuljettaja tiedostaa tämän ja pyrkii omalla toiminnallaan välttämään giljotiinin rakentamista, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen korostaa.

Havainnoi suojatielle ajoissa – erityisesti silloin, kun ajat sellaista tietä, jossa on samaan ajosuuntaan kaksi tai useampia ajokaistoja.

– Hiljennä nopeutta hyvissä ajoin, mikäli havaitset suojatiellä olevan tai sille pyrkivän jalankulkijan. Näin myös viereistä kaistaa pitkin taaempana lähestyvän ajoneuvon kuljettaja näkee suojatielle ja hänellä on mahdollisuus havaita jalankulkija, Vesalainen ohjeistaa.

Oikein toimien tällaisesta tilanteesta saatetaan selvitä niin, ettei kummankaan ajoneuvon tarvitse pysähtyä. Tällöin ajaminen on paitsi turvallista – myös taloudellista.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja