Älä panikoi – nerokkaat niksit lentopelon häätämiseen

Oletko aina kauhuissasi, kun on aika astella lentokoneeseen? Fakta siitä, että lentäminen on turvallisin matkustapa ei varmasti sinulle riitä, joten nappaa alta keinot lentopelon häätöön.

Yhdysvalloissa yli 25 miljoonaa henkilöä on ilmoittanut kärsivänsä lentopelosta, ja se onkin maan toiseksi yleisin pelko yleisön edessä puhumisen jälkeen. Kuitenkin mahdollisuutesi lentokoneessa kuolemiseen on vain yksi kymmenestä miljoonasta.

Bostonin yliopiston pelkoihin erikoistuneen yksikön tutkijat antoivat ohjeet siihen, kuinka toimia lentopelon vaivatessa, mutta väistämättömän lentomatkan ollessa edessä. Paina vinkit mieleesi, ja matkusta ensi kerralla levollisemmin mielin.

Anna pelollesi nimi

Jo pelon ääneen myöntäminen auttaa sen käsittelyssä. Aivan ensimmäiseksi sinun tulee pohtia, mikä sinua lentämisessä pelottaa – toiset saattavat kauhistella turbulenssia, kun toiset pelkäävät yksinkertaisesti koneen tipahtavan maahan. Ensimmäisen askeleen ottaminen edesauttaa pelosta eroon pääsyä.

Ota kuva kohteestasi mukaan koneeseen

Kuvan katsominen saattaa helpottaa pelkoa, kun pääset keskittymään "itse asiaan", eli siihen, mikä sinua odottaa koneesta ulos päästessäsi. Voit myös kuvitella kohdetta mielessäsi silmät suljettuina ja levollisessa asennossa, sillä se on oivallinen keino poistaa liiallista stressiä.

Kofeiini ja alkoholi pois

Älä ota koneessa mahdollisesti tarjottavaa kahvikupposta tai viinilasillista, sillä sekä alkoholi että kofeiini saavat sinut tuntemaan itsesi janoiseksi. Alkoholiannos ennen lentoa voi näennäisesti rauhoittaa, mutta tosiasiassa se saattaa vain pahentaa oloasi koneessa. Syö sen sijaan kevyt ateria ja juo vettä ennen koneeseen nousua.

Lue jo aloittamaasi kirjaa

Monet lentoyhtiöt tarjoavat matkustajille esimerkiksi tv-sarjoja tai musiikkikanavia lentokoneen melua ja tylsyyttä hälventämään. Mikä tahansa tekeminen, jota luultavasti teet myös kotona, rauhoittaa sinua takuulla – ihmiset kun luovat kodista turvaa antavan mielleyhtymän. Nappaa koneeseen mukaan siis esimerkiksi kotona aloittamasi kirja.

Muita keinoja rentoutua lentokoneessa:

Totuta itsesi lentokoneen ääniin kuuntelemalla ääninauhaa
Kerro pelostasi lentoemännälle
Kuuntele turvallisuusmääräykset tarkasti
Hengitä syvään nousun ja laskun aikana

MTV3

Kuva: Colourbox

Lähde: Budgettravel.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja