Älä ota sisustamista liian vakavasti: ”Jos itse pitää siitä, on ihan sama, mitä muut ajattelevat”

Hävettävätkö puuttuvat listat, maalikerrosta vailla oleva pöytä tai tauluja kaipaavat tyhjät seinät? Turhaan – omaa kotia ei pidä hävetä.

Koti on monelle tärkein paikka koko maailmassa. On vain luonnollista, että sen laittamiseen ja sisustamiseen käytetään paljon aikaa.

Sisustaminen voi kuitenkin olla vaikeaa. Kodinmuutosohjelmat ja sisustuslehdet tarjoavat täydellisiä viimeisen päälle laitettuja koteja, jotka eivät edes etäisesti kuvasta omaa arkea.

Viimeisen silauksen kotiin tuovatkin asukkaat – unohda siis paineet. Täydellistä kodista ei saa varmaan koskaan, sillä oma koti on ikuisuusprojekti. Varsinkin omakotitalo kaipaa säännöllistä huolenpitoa ja kalusteet elävät elämäntilanteiden mukana.

Täydellisyyttä onkin turha tavoitella. Persoonallinen koti on kaiken lisäksi trendikkäämpi kuin koskaan.

– Täydellisyys on pitkäveteistä, tylsää ja kyllästyttävää, sanoo Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu sisustustoimittaja Hanna Sumari.

Tärkeintä on, että itse viihtyy

Monesti hävetään jotain huonekalua, esinettä tai vaikkapa seinän tapettia, joka ei ole enää muodisssa tai sitä tyyliä, mitä tällä hetkellä pitäisi olla. Persoonallisuus on kuitenkin usein myös kodissa kiinnostavinta.

Itselleen on siis urhaa asettaa paineita täydellisen näköisestä kodista. Harvemmin kodin vieraat edes huomaavat pieniä virheitä.

– Kun menee ihanaan kotiin vieraaksi, alkaa asukkaan valitus, että tuosta puuttuu listat ja tuo pitäisi uusia. Suu suppuun vaan, ei näytetä omaa epävarmuutta! sanoo Sumari.

Usein Sumarin mielenkiinnon herättää kaikkein hulluimmat ideat. Persoonallisuus tuo kaivattua särmää joka kotiin.

– Vaikka ympäristö olisi muuten moderni, saa siihen heti mielenkiintoa vanhoilla esineillä. Jos esineellä on vielä jokin tarina, vaikka se, että keinutuoli on mummon vanha, tekee se heti koko tilasta kiinnostavan.

Sisustaminen ei ole vakavaa, eikä sitä pidä ottaa liian vakavasti. Sisustuksessa kannattaa ennen kaikkea kuunnella omaa sydäntään.

– Jos itse pitää siitä, on ihan sama, mitä muut ajattelevat, Sumari sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat