Älä haudo vihaa vaan valjasta kiukku käyttöösi

Jokainen tietää, ettei elämä ole pelkästään ruusuilla tanssimista. Ikävien ja epämieluisten tunteiden kokeminen sekä käsitteleminen kuuluu jokaisen elämään.

Pieni yhdysvaltalaistutkimus Ohion yliopistosta osoittaa, että tunteiden kirjo on parempi hyväksyä kuin torjua. Tutkimuksen mukaan kielteisten tunteiden käsitteleminen oli tärkeässä osassa ihmisten hyvinvointia toisin kuin niiden torjuminen.

– Havaitsimme tutkimukseen osallistuneista henkilöistä, että sekä iloisia että surullisia asioita käsittelevät ihmiset olivat henkisesti tasapainoisempia kuin pelkästään yhden tunteen varassa elävät, kertoo psykologian professori Jonathan Adler.

Hänen mielestään ihmisten henkinen hyvinvointi vaatii sekä hyviä että huonoja tuntemuksia. Lisäksi negatiiviset tunteet voivat laittaa alulle jopa postitiivisia tuntemuksia ja kokemuksia.

Käytä vihaa luovuuden lähteenä

Joskus vihan purkaminen työhön voi auttaa. Vaikka hyöty olisi vain hetkellinen, voit kanavoida negatiiviset tunteet työtehtäviin. Kiukkuisena kannattaakin tarttua ripeästi töihin, sillä samalla voi keskittyä muuhun kuin omiin tunteisiin ja samalla saada jotain konkreettista aikaiseksi.

Sanotaan, että se mikä ei tapa, vahvistaa. Vanha sanonta pitää siinä mielessä paikkansa, että negatiivisten kokemusten ja tunteiden jälkeen ihminen epäilemättä katsoo maailmaan uudesta kulmasta. Ikävät kokemukset voivat myös selkeyttää tunnetta siitä, mikä itselleen elämässä on tärkeintä.

Kateuskin voi kannustaa

Kateus saa meidät miettimään, keitä olemme ja mitä meiltä puuttuu. Yhdysvaltalainen tiedelehti kuitenkin väittää, että kateus voi auttaa ihmisiä parantamaan omaa elämäänsä. Kateellisena on helppo nähdä vain puutteet omassa elämässä mutta yhtä hyvin kannattaa kysyä, haluaisitko todella sitä samaa mitä kadehtimallasi ihmisellä on. Oletko esimerkiksi kateellinen seurustelevalle siskollesi vai kadehditko sitä tunnetta, että hän on sitoutunut toiseen ihmiseen? Kateuden tunteiden avulla voi tarkentaa omia päämääriään elämässä ja kulkea niitä kohti.

Lähde: Huffington Post

Kuva: Shutterstock

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja