Mainos

Älä anna talven tappaa parisuhdettasi

Tutkimus väittää, että talvi on tuhoisa parisuhteelle. Parit harkitsevat kaksi kertaa useammin eroa vuodenvaihteen ja ystävänpäivän välillä kuin muulloin.

Talvi mitä ilmeisesti masentaa myös parisuhteissa olevia, sillä tutkimuksen mukaan tammikuusta helmikuun puoleen väliin parisuhteet ajautuvat useimmiten kriisiin.

– Syynä voi olla pimeän ja kylmän aiheuttamia alhaisia energiatasoja ja siitä johtuvaa alakuloisuutta. Tästä seuraa myös vaikeuksia parisuhteeseen, sanoo kliininen psykologi Seth Meyers Cosmopolitan-lehdelle.

Miksi?

1. Jos huomaat hakemalla hakevasi riitaa puolisosi kanssa, pysähdy ja mieti mitä ja miksi teet niin.

Talvi ja alakuloisuus johtaa herkästi myös nälvimiseen ja äyskimiseen. Niistä ei totisesti ole apua parisuhteesi pelastamiseen. Pariterapeutti Barton Gold kertoo, että ulkoilusta voi olla apua. Hän kehottaa lähtemään ulos vaikka lounastauolla ja hyväksikäyttämään vähäisimmätkin auringonsäteet, joita lyhyen päivän aikana voi saada. Tämä lisää d-vitamiinin määrää ja se puolestaan parantaa mielialaa ja auttaa rakkautta jaksamaan talven yli.

2. Talvella moni lihoo herkästi.

– Meillä on luonnollinen taipumus ylenkäyttää hiilareita, piristeitä ja alkoholia parantaaksemme mielialaamme edes hetkellisesti. Näin me yritämme korvata auringonvalon puutteen, kertoo ravintopsykologi Julia Ross.

Kertyvä ylimääräinen paino ja raskas olo eivät paranna itsetuntoa. Kun olo ei tunnukaan kauniilta tai hyvältä, vaikuttaa tämä suoraan parisuhteeseen ja esimerkiksi seksielämään.

3. Seksihalut katoavat. Paksut vaatekerrokset, pitkät kalsarit, kaulahuivit ja villasukat eivät sytytä. Olosi ei ole hehkeä, kun pelkästään vaatteita on liikaa päällä. Mahdolliset lisäkilot vaikuttavat itsetuntoosi. Myös melatoniinin korkea määrä kehossa tekee olosta pikemminkin uneliaan, ei seksikkään.

– Suurimmalla osalla naisista on alhaiset testosteronimäärät ja he tarvitsevat siis emotionaalista ärsykettä päästäkseen oikeaan mielentilaan seksiä ajatellen. Jos talvi tekee molemmat osapuolet kiukkuisiksi tai väsyneiksi, seksifiiliksen löytäminen on erittäin paljon vaikeampaa, sanoo parisuhdeasiantuntija Pat Love.

Näistä merkeistä hälytyskellot soimaan

Cosmopolitan-lehti listasi asioita, joista tiedät, että talvimasennus uhkaa suhdettanne. Jos vähintään kolme seuraavista osuu kohdallesi, lienee aika sulatella talvijäitä suhteestasi.

– Seksielämänne on kuihtunut. Edellisestä kerrasta on tavallista pidempi aika.

– Et edes muista milloin olisitte juhlineet yhdessä viimeksi

– Painat herätyskellosi torkkunäppäintä useamman kerran joka aamu. Herääminen on aamu aamulta vaikeampaa.

– Syöt paljon enemmän kuin tavallisesti

– Et muista päivää, jolloin et olisi valittanut hänelle jostain asiasta. Tai hän sinulle.

– Urheilu ei kiinnosta. Olet luistanut kuntosalilta tai treeneistä.

– Painosi on noussut

– Avaatte viinipullon tai juotte alkoholia useammin, kuin lemmitte tai hellittelette toisianne

– Televisio kuuluu iltaohjelmaasi. Katsot lähes jokaista uutuussarjaa ja realityohjelmaa.

– Tiukat farkut ja minihameet ovat vaihtuneet verkkareihin.


Teksti: MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lähde: Cosmopolitan

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.