Ajossa Suomessa jo nyt: Audin uusin keihäänkärki tarjoaa puhdasta voimaa (video)

Audin uusin superauto on juuri rantautunut Suomeen, ja Teknavi oli ensimmäisten joukossa ajamassa tällä tehohirmulla. Vapaasti hengittävästä V10:stä puristetaan tehoa 610 hevosvoimaa.

Uusi R8 on helposti tunnistettavissa Audiksi. Perusmuodot ovat todella lähellä edeltäjäänsä, mutta joka puolelta katsottaessa uudessa mallissa on aste enemmän särmää. Terävät pokkaukset luovat ilmeeseen edeltäjään verrattuna enemmän aggressiivisuutta.

Sisällä tunnelma on tiivis. Mittaristo on toteutettu isolla näytöllä, ja pikkuveli TT:n tapaan myös kaikki multimedian käyttö tapahtuu mittariston näytön kautta. Yksityiskohtien osalta laatuvaikutelma on Audille tyypilliseen tapaan kohdallaan.

Ja sitten se kruunun jalokivi eli vapaasti hengittävä ja korkealle kiertävä 5,2-litrainen V10. Moottorista on tarjolla 540 ja 610 hevosvoimaiset mallit, joista Teknavin ajoon päätyi tehokkaampi plus-lisänimellä tunnettu malli. Suorituskyky on hurja: kiihdytys sataseen kestää 3,2 sekuntia ja nopeutta on 200 km/h 9,9 sekuntia lähdön jälkeen. Huippunopeutta mallille luvataan 330 km/h.

Jo ensimmäisten metrien aikana malli hämmästyttää monien muiden superautojen tapaan mukavuudellaan. Toki alusta on jäykkä, mutta terävimmät epätasaisuudet se nielee hämmästyttävän hyvin. 7-portainen kaksoiskytkinvaihteisto vaihtaa yhtä mukavasti kuin parhaassa perheautossa pitäen kierrokset matalana ja äänen vaimeana. Ohjaus on miellyttävän tarkka ja alkuun jopa yllättävän kevyt.

Ajoasetuksia muuttamalla R8:sta paljastuu täysin toinen auto. Moottorin terävä reagointi ja korkeammilla kierroksilla huumaavaksi pauhuksi muuttuva äänimaailma siivittävät kuljettajan toiseen maailmaan. Vaihteen isketään sisään säälimättä ja meno jatkuu aina yli 8000 kierrokseen. Vapaasti hengittävää voimaa tulee tasaisesti, ja auto on helposti ennakoitava luistoneston sport-asetuksen hoitaessa tehtäväänsä erittäin mallikkaasti taustalla.

Uusi R8 V10 plus tarjoaa häkellyttävän yhdistelmän arkikäyttöisyyttä ja raakaa urheiluautoa.

Kuvat ja video: Mikko Autio

Lue myös:

    Uusimmat