Ajokortin voi ajaa sähköautolla, mutta silloin korttiin lätkäistään erikoisehto 78 – kansanedustaja: "Lain tulisi olla teknologianeutraali"

Amerikkalaisteini reputti inssin Teslan ominaisuuden vuoksi 2:43
Yhdysvaltalaisen Bryce Rosenblumin, 16, ajokoe hylättiin, koska hän hyödynsi sähköauton kätevää ominaisuutta.

Autokoululiitto on huolissaan hallituksen välinpitämättömyydestä sallia esimerkiksi sähköautojen käyttö kuljettajantutkinnossa ilman erityisehtoja.

Tällä hetkellä ajokokeen suorittaminen automaattivaihteisella autolla tai esimerkiksi sähköautolla tarkoittaa, että ajokorttiin lätkäistään erikoisehto 78, joka tarkoittaa, ettei kuljettaja saa ajaa manuaalivaihteisilla autoilla lainkaan.

Vaikka automaattivaihteiset autot ovatkin jo pitkälti syrjäyttäneet manuaalivaihteiset uusissa autoissa, on monen nuoren ensiauto manuaalivaihteinen, eikä tällaista erityisehtoa ymmärrettävästi haluta ajokorttiin. Liitto kertoo, että esimerkiksi Saksassa ja Tanskassa onkin päädytty poistamaan kyseinen ehto. 

Liiton mukaan asenteet myös sähköautoja kohtaan voisivat muuttua, mikäli nuoret kuljettajat pääsisivät ajamaan sellaisella jo autokoulussa. Ammattimaisessa kuljettajakoulutuksessa perinteinen polttomoottorilla varustettu opetusauto tuottaa Autokoululiiton laskelmien mukaan keskimäärin 5,4 tonnia hiilidioksidipäästöjä vuodessa.

– Uudempi vähäpäästöinen tekniikka kouluajoneuvoissa olisi yksi tapa muuttaa ihmisten ajatuksia. Kun oppilailla olisi mahdollisuus opiskella ajamista sähkö- tai hybridiautoilla, he todennäköisemmin hankkisivat sellaisen myöskin itselleen, Autokoululiitto perustelee tiedotteessaan.

"Ei pidä perusteettomasti rajoittaa valinnanvapautta"

Kokoomuksen kansanedustaja ja liikennevaliokunnan jäsen Janne Heikkinen kertoo samaisessa tiedotteessa, että myös kuljettajantutkinnon tulee elää ajassa ajoneuvokannan teknisen kehityksen mennessä eteenpäin.

– Uusista henkilöautoista yli 80 prosenttia on automaattivaihteisia. Kuljettajantutkintoa koskevan lainsäädännön on oltava tässä suhteessa teknologianeutraali, eikä sen pidä perusteettomasti rajoittaa autokoulujen ja uusien autoilijoiden valinnanvapautta, Heikkinen paaluttaa.

Lähde: Autokoululiitto

Lue myös:

    Uusimmat