Aivastuttaako? Koivun siitepölyä nyt runsaasti

Koivu kukkii jo maan etelä- ja keskiosassa. Siitepölykaudesta on tulossa allergikoille vaikea.

Nenä vuotaa, silmät kutiavat, aivastuttaa. Siitepölyallergiset huomasivat viikonloppuna koivun kukinnan alkaneen toden teolla. Lisäksi ilmassa on kaukokulkeutunutta siitepölyä. Kukinta on nyt huipussaan Baltian eteläosassa ja erittäin runsasta Etelä-Ruotsissa.

– Koivun kukinnan ennakoidaan olevan Suomen eteläosassa huipussaan tämän viikon aikana. Tämä ja ensi viikko ovat allergikoille etelässä pahaa aikaa, mutta oireilukynnys ylittyy pitkään senkin jälkeen, toteaa erikoistutkija Anna-Mari Pessi Turun yliopiston Aerobiologian yksiköstä.

Turun yliopiston Aerobiologian yksikön mukaan koivun siitepölymäärät ovat nyt Lounais-Suomessa erittäin runsaita ja muualla maan eteläosissa runsaita. Maan keskiosassa määrät ovat enimmäkseen kohtalaisia.

Metsäntutkimuslaitos on ennustanut runsasta koivun kukintaa koko maahan. Hedenorkkojen määrän ei kuitenkaan ennakoida yltävän aivan kevään 2012 huipputasolle. Silloin oireita saivat sellaisetkin, jotka eivät yleensä oireile siitepölystä ja sama on mahdollista tänäkin vuonna.

Koivun runsaan kukinnan taustalla ovat ennen kaikkea viime kesän lämpimät ja aurinkoiset säät, jotka loivat hyvät edellytykset kukka-aiheiden syntymiselle. Viime vuoden ennätyksellisen heikon kukinnan takia myös puiden energiavarastot ovat täydentyneet, mikä on osaltaan mahdollistanut tämän kevään suuret norkkomäärät.

Miten helpottaa oloa?

Allergiasta kärsivän kannattaa käyttää allergialääkitystä säännöllisesti.

– Antihistamiinitabletti kannattaa ottaa päivittäin koko siitepölykauden ajan. Usein nenäoireita lievitetään sen lisäksi myös kortisonipohjaisella nenäsuihkeella ja silmäoireita puolestaan tarvittaessa allergiaan tarkoitetuilla silmätipoilla. Myös nenähuuhtelukannua kannattaa käyttää puhdistamaan pölyjä nenän limakalvoilta, sanoo allergianeuvoja Johanna Värmälä Allergia- ja Astmaliitosta.

Hengitysoireita voidaan lievittää hengitettävillä lääkkeillä, joiden käytöstä on syytä neuvotella lääkärin kanssa.

– Lääkäriin on hyvä hakeutua, jos ei tiedä, mistä oireet johtuvat, jos oireet eivät lievene tavanomaisilla allergialääkkeillä tai jos oireet ovat voimakkaita tai lääkkeitä tarvitsee pitkäaikaisesti. Joissain tapauksissa voidaan harkita siedätyshoitoa, joka aloitetaan siitepölykauden jälkeen.

– Lisäksi jos on kyse sen ikäisestä lapsesta, jolle eivät sovellu apteekista ilman reseptiä saatavat lääkkeet, lapsi tulee viedä lääkäriin lääkityksen saamiseksi. Lääkäriin on myös syytä mennä, jos lapsella on oireita, mutta ei ole aiemmin todettu siitepölyallergiaa, sanoo Johanna Värmälä.

Noin 15 prosenttia suomalaisista kärsii koivun siitepölyallergiasta.

Sääennusteet ja siitepölytiedot MTV:n sääsivustolta.

Uusimmat