Mainos

Äiti tuputtaa ruokaa ja antoi aivan liian pienen vaatteen lahjaksi? Älä ota näitä jouluongelmia henkilökohtaisesti!

Seksioppaistaan tuttu kirjailija Tracey Cox jakoi vinkit siedettäviin juhlapyhiin sukulaisten kanssa. Daily Mailin julkaisemassa listassa Cox paljastaa yleiset riidanaiheet, joista ei kuitenkaan kannattaisi hermostua.

Älä ota näitä jouluongelmia henkilökohtaisesti!

"Miksi hän hankki kammottavan lahjan, eikö hän tunne minua lainkaan?"

Ihmiset ostavat Coxin mukaan lahjoja, joista he itse pitävät. Se, että lahjapusero on ruma, kertoo jotakin antajasta, ei lahjan saajasta – tai varsinkaan antajan vihamielisistä tunteista häntä kohtaan.

"Ei ole totta, hän hankki aivan liian ison vaatteen lahjaksi! Se pitää minua läskinä..."

Ei, kumppanisi ei vaatelahjan kautta vihjaa, että olet lihava tai laiha. Hän meni kauppaan, kuvaili kokoasi myyjälle, joka auttoi häntä ostoksilla – ja mokasi.

Vaatelahjoissa ei muutenkaan voi voittaa, sillä tavallisesti koko ei osu nappiin. Muista, että kyseessä on vain vaate, ei tuomio, kiusanteko tai uhkaus!

"Hän osti lahjan huoltoasemalta vartti sitten, mokoma idiootti!"

Kumppanin antama sampoopullolahja harmittaa, jos itse on viettänyt kuukausia kooten täydellistä valokuva-albumia hänelle. Huutaminen tai itkupotkuraivarit eivät kuitenkaan auta ketään – ne vain pilaavat tunnelman.

Kumppanille voi yksityisesti kertoa, millaisia tunteita lahja herätti, mutta tunteista tulisi puhua rauhalliseen sävyyn. Surkeaan lahjaan ei saa palata kaikissa tulevissa jouluriidoissa ajasta ikuisuuteen.

"Apua, anoppi on kammottava..."

Sukulaisia ei tarvitse rakastaa vain siksi, että he ovat sukulaisia. Joulupöydässä voi silti olla kohtelias. Ahdistavasta sukulaistilanteesta voi poistua esimerkiksi vessaan rauhoittamaan.

"Miksi tuo aina nälvii ja haukkuu?"

Nälvijä haluaa yhtä asiaa: reaktioita. Parasta on suhtautua välinpitämättömästi.

Älä reagoi sivalluksiin, hymyile kohteliaasti äläkä ala keskusteluun sukulaisen kanssa. Poistu tilanteesta, jos se käy sietämättömäksi: mene vessaan tai keskity vimmaisesti jouluelokuvaan. Soita jollekulle.

"Jaaha, olen lapsi jälleen..."

Aika perheen kanssa saa aikuiset ihmiset taantumaan lapsen tasolle. Yllättäen se, että sisko oli aina äidin suosikki, ja isä hellii veljeä enemmän, on taas tärkeintä maailmassa. Tilanteesta voi vitsailla kevyesti toteamalla muille, miten itse muuttuu ”pompottavaksi isosiskoksi” aina joulunaikaan kotona.

"En halua sekaantua tähän riitaan, mutta täti vaatii puolustamaan itseään..."

Kun talossa on 15 henkeä, alkoholia ja kasoittain sokeria, riita syntyy ennemmin tai myöhemmin. Avain tilanteen ratkaisemiseen on pysyä neutraalina rauhoittelijana sen sijaan, että valitsisi puolensa tai menisi mukaan riitaan.

"Kavereiden Facebook-kuvissa joulu näyttää niin ihanalta!"

Kun olo on muutenkin surkea, sosiaalisen median avaaminen on virhe. Ihmiset jakavat Facebookissa vain parhaita paloja ja kauneimpia kuvia joulustaan, jolloin näkökulma vääristyy. Oma joulu alkaa tuntua surkealta, kun somessa näkee vain täydellisiä kuvia ja kauniita asetelmia. Kenenkään perhe ei ole niin täydellinen kuin miltä se kuvissa vaikuttaa.

"Äiti tuputtaa ruokaa, yök."

Vanhempien sukulaisten on vaikea käsittää, etteivät nuoremmat halua syödä kuutta palaa kinkkua putkeen.

Jos äiti tuputtaa lisää ruokaa lautaselle, maista sitä kerran, totea ruoka herkulliseksi ja sano sitten, että olet niin täynnä, ettet juuri nyt osaisi arvostaa tätä ihanaa herkkupalaa. Pyydä säilömään ruoka sinua varten jääkaappiin. Unohda sitten koko juttu.

"Olen niin täynnä ja turvonnut!"

Ilo jouluruoista on väliaikainen, koska pian täytyy taas haukkua reisiään, vatsaansa ja tunnustaa liialla sokerilla läskeily – vai?

Älä solvaa itseäsi, jos suklaata tai glögiä kului hieman liikaa. Jouluna saa nauttia. Jouluna kannattaa levätä hyvällä omallatunnolla: liikuntatauko ja vapaa syöminen ovat myös asiantuntijan mukaan tervetulleita vaihteluita hektiseen arkeen.

"Olisi pitänyt leipoa ja siivota enemmän, pukeutua eri tavalla ja…"

Suurin osa ihmisistä löytää jotakin vikaa itsestään ja joulustaan: koristeista, lapsista, ärsyttävistä sukulaisista. Usko pois, jossakin joku kadehtii juuri sinun jouluasi.

Jos olet aidosti onneton joulun vuoksi, mieti ja arvioi, miksi näin on. Miten joulukokemusta voisi ensi vuonna muuttaa?

3:05

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.