Mainos

Äiti puolustaa vauvan nukuttamista rinnalle: "Emme tee mitään väärää"

Wendy haluaa kertoa mulle äideille, ettei rinnalle nukahtamisessa ole mitään pahaa.

Wendy Wisner imetti molempia poikiaan ja nautti erityisesti siitä, kun lapset nukahtivat rintaa imien – huolimatta siitä, että monet varoittelivat tavan ongelmallisuudesta. Wisner muistuttaa Scary Mommy -sivustolla, ettei rinnalle nukahtamisessa ole mitään pahaa.

– Muistan, että minulle kerrottiin aikaisin, että "nukuttaminen imettämällä" oli uneksperttien mukaan todella kielletty asia, Wisner muistaa.

Hän kuuli, miten lapsi tottuu rinnalle nukahtamiseen niin, ettei suostu enää nukahtamaan muilla tavoilla, ja miten lapsi saattaa kaivata rintaa herätessään yöllä. Wisner kuitenkin huomauttaa, että pieni vauva heräilee öisin muutenkin. Hän myöntää, että imettäminen oli hänen lapsilleen kuin kainalosauva, joka helpotti nukkumista.

– Mutta en välittänyt. Ehkä se johtui siitä, että olen kapinallinen, tai ehkä olin liian väsynyt yrittääkseni muuttaa mitään, mutta imetin molemmat lapseni uneen. Jaoin sänkyni lasteni kanssa, imetin heitä, kun he heräsivät keskellä yötä, ja selvisin tästä, Wisner kuvaa.

Wisner myöntää olleensa vauva-aikana uupunut ja toisinaan harmitelleensa sitä, että lapsi pitää imettää takaisin uneen.

– Toivonko, että olisin lopettanut "tämän tavan" aiemmin? En. Missään nimessä en. Tässä syy: minulle, ja monille vanhemmille, jotka tekevät sitä, uneen imettämisen ihanuus painaa vaakakupissa enemmän kuin mikään häiriö, jota se aiheutti minulle.

Wisnerin mukaan imettäminen ei ollut hänen uupumuksensa suurin syy, vaikka toisinaan öinen imettäminen vaikuttikin hänen vireystasoonsa. Toisinaan imettäminen vei pitkään, ja Wisner toivoi sen loppuvan; suurimman osan ajasta hän kuitenkin kokemusta miellyttävänä.

– Sanoin sen silloin ja varmasti sanon sen nytkin: et saa noita hetkiä lapsesi kanssa takaisin. Mitä nuo hetket sitten ovatkin, oli kyse sitten uneen imettämisestä, uneen halimisesta, uneen heijaamisesta. Olipa se sitten lapsen pitelemistä kantokopassa, sylissä tai sitä, että annat lasten nukkua sängyssäsi (joskus tai aina).  Mikä tahansa onkin se tapa, jolla hellittelet ja "vauvattelet" pienimpiäsi, se kaikki on sen arvoista. Se kaikki.

"Emme tee mitään väärää"

Wisnerin mukaan yhdenkään äidin ei ole pakko käyttää hyödykseen minkäänlaisia vanhemmuuskikkoja, vaikka kyseinen kikka toimisi "kaikilla muilla". Jokaisen kuitenkin pitäisi hänen mielestään saada halutessaan imettää lapsi uneen.

– Emme tee mitään väärää, emmekä todellakaan ansaitse mulkaisuja tai tuomitsemista.

Wisnerin mukaan lapsen voi vieroittaa rinnalle nukahtamisesta koska vain. Hän itse odotti, kunnes tapa loppui itsekseen.

– Lapset, jotka imevät tuttia, peukaloa tai peiton kulmaa, lopettavat lopulta, ja sama pätee rinnalle nukahtamiseen.

Wisnerin mukaan kenenkään ei tarvitse odottaa, että lapsi itse lakkaa nukahtamasta rinnalle: häntä voi vieroittaa hellävaraisesti esimerkiksi juomapullon tai kumppanin suorittaman nukuttamisen avulla.

– Meille, jotka haluamme nukuttaa lapsen rinnalle, asiassa kyse ei ole oikeassa ja väärästä. Ei ole kyse siitä, hyväksyykö Sally-täti, mitä naapurikorttelin Suzie ajattelee tai edes siitä, hyväksyvätkö "uniekspertit". Teemme tätä, koska se toimii meille. Teemme sitä, koska rinnalle nukahtaminen on lapsillemme kuin pala taivasta. Pehmein, ihanin syleily. Ja miksi riistäisimme lapsiltamme tämän?

Hän kannustaakin jokaista äitiä toimimaan itselleen sopivalla tavalla, sillä pikkuvauva-aika kestää vain hetken – ja sitten jäljellä ovat enää kauniit muistot.

***

0:55

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.