Mainos

Äiti, laita lapset aikaisin nukkumaan – tekee hyvää mielenterveydellesi

Äiti, tunnetko syyllisyyttä siitä, että laitat lapset aikaisin nukkumaan? Ei kannattaisi. Sen sijaan kannattaisi nauttia illan hiljaisesta hetkestä tiedostaen, että teit juuri palveluksen niin lastesi terveydelle kuin omalle terveydellesikin.

Tuore tutkimus paljastaa sen, minkä kaikki äidit jo tiesivätkin. Lasten aikainen nukkumaanmeno tekee hyvää niin lasten terveydelle kuin äidin omalle mielenterveydellekin.

Vinkkejä nukuttamiseen

Muista rutiinit, ole johdonmukainen: Pienet toistuvat asiat, kuten kylpy/suihku, iltapala, hampaanpesu ja iltasatu, viestittävät lapselle, että on aika mennä nukkumaan.
Hylkää ruudut: Televisio, tabletti ja tietokone olisi hyvä sammuttaa kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa.
Tähtää kahdeksaan. Tutkimuksen mukaan melatoniini on korkeimmillaan lasten aivoissa iltakahdeksalta, se onkin ihanteellisin aika laittaa heidät nukkumaan.

Australialaistutkijat ovat seuranneet tuhansia aussiperheitä jo vuodesta 2004. He keräsivät parin vuoden välein tietoa perheiden nukkumistavoista lasten ollessa 4- ja 5-vuotiaita, sitten uudelleen, kun lapset olivat 6- ja 7-vuotiaita ja jälleen, kun lapset olivat 8- ja 9-vuotiaita. Tutkijat seurasivat, kuinka aikaisin lapset menivät nukkumaan sekä lasten ja vanhempien terveyttä.

Tutkijat saivat selville, että kaiken kaikkiaan niillä lapsilla, jotka menivät aikaisin nukkumaan – ennen puoli yhdeksää illalla – oli parempi elämänlaatu, mitä terveyteen liittyviin asioihin tuli. Yllättävää kyllä, myös heidän äideillään oli parempi mielenterveys.

– Äidit ja isät, lasten laittaminen ajoissa nukumaan ei tee hyvää vain heille. Se tekee hyvää myös teille, rohkaisee tutkimusta johtanut John Quach.

Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että terveyshyödyt liittyivät vain siihen, mihin aikaan lapset menivät nukkumaan, eivätkä niinkään siihen, kuinka kauan he loppujen lopuksi nukkuivat. Kannattaa kuitenkin muistaa, että keskimäärin taaperot tarvitsevat unta 11–13 tuntia päivässä, kouluikäiset lapset hieman vähemmän.

***

2:15

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.