Äiti halusi synnyttää lapsensa kotona vain miehensä ja Facebook-yhteisön avustuksella – vauva menehtyi

Amerikkalaisnaisen kotisynnytys päättyi kuolleen lapsen synnytykseen sairaalassa, kertoo The Daily Beast. Suremisen sijaan äiti joutui puolustamaan synnytystapaa vihaisille nettikeskustelijoille.

Kalifornialainen "Lisa", 29, oli päättänyt synnyttää lapsensa syrjäisessä kodissaan, kaukana sairaaloiden kovasta valaistuksesta ja tuntemattomien ihmisten kumihanskakäsistä.

Lisa löysi miehensä kanssa sosiaalisesta mediasta erilaisia kotisynnytysyhteisöjä, joihin he liittyivät. He liittyivät muun muassa noin 6 000 hengen The Free Birth Society -Facebook-ryhmään.

Synnytyksessä oli tarkoituksena olla mukana vain Lisan mies, ei ketään muuta. Ei edes kätilöä tai muuta terveysalan ammattilaista.

Katso alla olevalta videolta keskustelua kotisynntyksestä. Miksi kätilö kannattaa sitä, miksi lääkäri ei? (Artikkeli jatkuu videon alla.)

7:43

Järkyttävät kivut

Kun Lisan synnytys alkoi, hän päivitti tilannetta Facebook-ryhmään monien muiden tavoin. Odottavan äidin supistukset alkoivat 2. lokakuuta, ja ne jatkuivat läpi yön, kunnes lakkasivat.

Supistukset jatkuivat taas kahden päivän päästä todella kovina. Lisa kuvailee, ettei hän pystynyt hädin tuskin hengittämään.

Hän kuvaili oireitaan ja kipujaan myös Facebook-ryhmässä, jossa muut jäsenet kannustivat häntä ja tarjosivat tukea. Lisaa neuvottiin vain "luottamaan prosessiin".

Kolmen päivän kuluttua Lisan lapsivedet tulivat. Naisen vatsaan sattui eikä hän ollut kyennyt virtsaamaan päiviin. Lisan luopuikin aiemmista vakaista päätöksistään, ja hakeutui sairaalaan.

Lapsi syntyi kuolleena

Muutaman päivän päästä, 8. lokakuuta, Lisa palasi päivittämään The Free Birth Society -ryhmään tilannetta. Hän julkaisi kuvat lapsestaan Journey Moonista, joka oli syntynyt kuolleena kuusi päivää kestäneen kivuliaan synnytyksen jälkeen.

Kun äiti oli saapunut sairaalaan, lapsen sydänääntä ei ollut löytynyt.

– Journey Moon syntyi nukkuvana enkelinä lokakuun 7. päivä 4 kilon painoisena. Hän menehtyi vakavan virtsatietulehduksen takia, joka minulla oli. Makaan sairaalassa kirjoittaessani tätä ja pääsen kotiin huomenna. Me tuhkaamme Journeyn, Lisa kirjoitti.

Äitiä syytettiin vastuuttomaksi

Facebook-ryhmässä Lisa sai osakseen sympatiaa, mutta osa ryhmän jäsenistä myös kritisoi häntä. Kotisynnytystä kannattavassa ryhmässä oli nimittäin myös ryhmä ulkopuolisia, kotisynnytystä vastustavia ihmisiä, jotka monitoroivat keskustelua.

Lisan päivityksiä jaettiinkin eteenpäin, ja hän alkoi saada kritiikkiä yksityisviesteillä. Äitiä muun muassa arvosteltiin siitä, ettei hän hakeutunut sairaalaan aiemmin. Lisalle jaettiin meemejä, joissa häntä kutsutiin vauvan tappajaksi.

Lapsensa menettänyt äiti joutuikin suremisen sijaan keskittymään itsensä puolustamiseen vihaisia nettikeskustelijoita vastaan.

"Synnytän uudelleen ja lopputulos on erilainen"

Ainakin toistaiseksi The Free Birth Society on suljettu rajun ja laajalle levinneen kritiikin seurauksena. Myös yhteisön ylläpitäjä alkoi saada tappouhkauksia vaaralliseen synnytystapaan kannustamisesta.

Nyt kun Journey Moonin kuolemasta on kolme viikkoa, Lisa kertoo viestien jo vähentyneen. Hän kertoo uskovansa kaikesta huolimatta, että naisilla on oikeus valita paras synnytystapa itselleen ja ettei hän aio kääntää selkäänsä The Free Birth Society -yhteisölle.

– Minä pystyn ja aion synnyttää uudelleen. Minä hedelmöityn uudelleen ja synnytän uudelleen ja lopputulos on erilainen. Uskon siihen, hän sanoo.

Suomessa kaikille synnyttäjille suositellaan sairaalasynnytystä. Jos kotisynnytyksen haluaa, tulisi olla perusterve uudelleensynnyttäjä eli matalan riskin synnyttäjä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja