Aina väsynyt ja energiat vähissä? Nyt on unihuollon aika!

Uni on tärkeä osa hyvää elämää, sillä jatkuva väsymys pilaa päivän energiatason ja jopa vyötärönympäryksesi. Katso Uniliiton vinkit, joiden avulla nukut paremmin!

Jatkuva heräily, nukahtamisongelmat ja unettomuus ovat vaivoja, jotka vaativat unihuoltoa. Älä suhtaudu väsymykseen ja levottomiin öihin keveästi, sillä ne vaikuttavat jaksamiseesi, virkeystilaasi ja terveyteesi enemmän kuin uskotkaan.

Näin Uniliitto kehottaa huoltamaan unta:

– Rauhoita koti ennen nukkumaan menemistä ja tee jotain rentouttavaa: Ota lämmin kylpy tai käy läpi rentoutusharjoituksia

– Mene nukkumaan vasta kun väsyttää. Jos olet pyörinyt sängyssä 20 minuuttia, eikä uni ole vieläkään tullut, nouse ylös ja lueskele vaikka kirjaa. Älä kuitenkaan ole tietokoneella tai katsele televisiota, sillä se vaikeuttaa nukahtamista.

– Huolehdi unestasi myös päivällä: Harrasta liikuntaa, nauti raikkaasta ulkoilmasta ja syö terveellisesti. Vältä kuitenkin raskaita aterioita ennen nukkumaan menoa. Myös suklaata, kahvia, kaakaota ja virvoitusjuomia on hyvä olla nauttimatta noin kuusi tuntia ennen nukkumaan menoa.

– Hanki kirkasvalolamppu – se herättää sinut muun muassa THL:n tutkimuksen mukaan virkeänä uuteen päivään.

– Älä käytä alkoholia unilääkkeenä, sillä se huonontaa unen laatua. Myös unilääkkeitä tulee käyttää harkiten.

– Herää myös lomapäivinä suurin piirtein samaan aikaan kuin normaalistikin – näin unirytmisi säilyy oikeana. Viikonloppuisin voit valvoa myöhempään, mutta heräämisen pitäisi tapahtua kahden tunnin sisällä arkiaamun heräämisestä. Pitkät aamu-unet viikonloppuisin sekoittavat mm. nuorten sisäisen kellon, jolloin arkiaamuna on vaikeaa aloittaa uusi viikko.

(MTV-LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat