Aina vain kiire? Tuo lisää tunteja päivääsi!

Kiire valtaa helposti kalenterin, mutta sitä voi oppia hallitsemaan. Näillä vinkeillä saat enemmän rauhallista aikaa päivääsi.

10 vinkkiä kiireen keskelle

1. Mihin aikasi kuluu? Kirjoita puuhat ylös ja yliviivaa huoletta ne, jotka eivät ole välttämättömiä.

2. Muista rauhoittua muutaman kerran kesken päivän. Mikäli sinulla ei ole aikaa tälle, ota se osaksi aikataulusi suunnittelua ja kirjoita hetket ylös kalenteriin.

3. Kuinka paljon aikaasi kuluu päivittäisten asioiden hoitamiseen? Jos esimerkiksi ajat työpäivän jälkeen monen mutkan kautta hoitaen pikkuasioita, suunnittele yleisimmin käyttämäsi reitti etukäteen – valitse ruuhkattomimmat risteykset, äläkä tee turhia mutkia. Jos esimerkiksi haet lapset päiväkodista aina tiettyyn aikaan, etsi ruokakauppa, joka on sen vieressä ja hoida koko viikon ruokaostokset kerralla.

4. Jos aikasi kuluu lasten viemisessä harrastuksiin ja takaisin, järjestäkää kimppakyytejä, tai valitkaa harrastuksia, jotka löytyvät lähempää kotoa. Vapaa-aikasi ei kuulu olla pelkkää stressaamista ja kiirettä.

5. Kiinnitä huomiota myös lastesi päivärutiineihin - ovatko he koko ajan menossa? Myös perheen pienimmät tarvitsevat omaa vapaa-aikaa ilman ohjattuja aktiviteetteja, joten valitkaa yhdessä muutama harrastus ja jättäkää muu aika tavalliselle leikille ja omille puuhille.

6. Lähestyykö loma? Moni haluaa lähteä silloin jonnekin kauas ja tehdä asioita yhdessä, mutta jos arkesi on vauhdikasta, älä suunnittele reissuasi maailman ääriin ja täytä sitä erilaisilla aktiviteeteilla, vaan menkää jonnekin, missä voitte vain olla. Unohda päivittäiset vesipuistoreissut ja kanoottiajelut lasten kanssa, sillä sellaisen loman jälkeen olet todennäköisesti väsyneempi kuin ollessasi töissä.

7. Suurten kokonaisuuksien lisäksi muista kiinnittää huomiota myös pikkuasioihin, sillä yhdessä ne vievät arjestasi paljon aikaa. Mieti, mihin sinulla kuluu aikaa eniten ja kiinnitä huomiota sen askareen nopeuttamiseen.

8. Vaikka perheesi täytyy syödä joka päivä, sinun ei tarvitse kokata päivittäin. Tee ruokia valmiiksi pakkaseen tai tarjoa edellisen päivän tähteitä. Esimerkiksi suuresta kattilallisesta keittoa perheesi syö kahtena päivänä peräkkäin, eikä sinun tarvitse aina stressata ruoanlaitosta.

9. Aamut ovat yleensä koko perheen kiireisintä aikaa, joten varaudu siihen jo edellisenä iltana. Kun olet katsonut itsellesi seuraavan päivän vaatteet valmiiksi, täyttänyt kahvinkeittimen ja tehnyt aamupalan valmiiksi jääkaappiin, selviydytte koko konkkaronkka huomattavasti helpommalla aamupuuhistanne.

10. Paras ja viimeinen ajansäästövinkki on yksinkertainen: Opettele sanomaan "ei"

(MTV–LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat