Äidit kertovat: Tällaisia asioita jaan lapsistani Facebookissa

Kuvittele, että saisit tänään tietää äitisi ladanneen lapsuuskuviasi nettiin. Miltä sinusta tuntuisi? AVA selvitti, millaisia kuvia ja tietoja nykyäidit lapsistaan jakavat – ja millaisia he eivät koskaan jakaisi.

Nykyaikuisten sukupolvi on itse saanut päättää, koska haluaa "mennä nettiin" ja mitä sinne laittaa. Heidän lapsillaan tilanne on toinen: vanhemmat päättävät, päätyykö lapsen kuvia, tekemisiä tai sanomisia sosiaaliseen mediaan.

AVA selvitti, millä perusteella äidit jakavat tietoja ja kuvia lapsestaan Internetissä!

"Sekopäitähän maailmassa on aina"

Jessicalla, 25, on 6- ja 9-vuotiaat lapset. Sosiaalisista medioista hän käyttää Facebookia sekä bloggaa elämästään.

– Jaan pääasiassa kasvokuvia tai kuvia lapsista retkillä, joskus myös leikeistä, sekä Facebookissa että blogissa. Lasten hauskat lausahdukset pääsevät usein statuksiin muita ihmisiä naurattamaan. Blogissa kirjoitan lapsista lähinnä syntymäpäivien tai muiden perhetilaisuuksien päivittämisen yhteydessä, Jessica kuvaa.

Tietojen ja kuvien jakaminen ei huoleta häntä suuremmin, sillä kuvia ei pääse katsomaan kuka tahansa. Blogiinsa Jessica valikoi kuvat ja tiedot tarkasti.

– Lapset ovat jo sen verran isoja, että keskustelen myös heidän kanssaan esimerkiksi kuvien laittamisesta nettiin, ja jos kuvassa on esimerkiksi jotain, mikä lasta nolostuttaa, sitä ei laiteta, Jessica sanoo.

– Sekopäitähän maailmassa on aina ollutkin ja tulee varmasti aina olemaan, mutta en tee päätöksiä siihen nojaten, että jollakulla saattaa "viirata päässä". Saman tien voisin alkaa kuljettaa lapseni kouluun panssaroidulla autolla, kääriä heidät kuplamuoviin ulkoleikkien ajaksi ja pukea heidät paperisäkkiin kaupungilla liikkuessa. Eteenkään tänä päivänä, kun kaikilla on puhelimessa kamerat, ei lasta voi suojella loputtomiin.

Osa Jessican sukulaisista ja ystävistä asuu hyvin kaukana, joten kuvien ja tietojen jakaminen helpottaa yhteydenpitoa ja kuulumisten kertomista.

– Koen myös kasvatuksellisena asiana opettaa lapselle oman esimerkin kautta, millaisia kuvia nettiin laitetaan ja millaiset kuvat jäävät kotialbumeihin yksityiseksi: ennemmin tai myöhemmin lapsi kuitenkin päätyy sosiaaliseen mediaan itsekin ja alkaa myös itse lisätä kuviaan muiden nähtäville.

Jessica pitää nyrkkisääntönään, ettei julkaise lapsistaan sellaisia tietoja, joita ei itsestään julkaisisi. Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi osoite ja puhelinnumero.

– Meillä tulee otettua kuvia oikeastaan lähinnä retki- ja juhlatilanteissa, joissa ei mitään arkaluontoista ole. Ei siis ole juurikaan suodatettavaa. Enemmän katsotaan, että kuvat ovat hyvälaatuisia ja kaikki näyttää hyvältä.

"En jaa arkaluontoisia kuvia"

Ann-Sofialla, 24, on kolme lasta: 5-, 3-, ja 2-vuotiaat sekä perheen nuorimmainen, kuukauden ikäinen vauva. Hän käyttää Facebookia ja blogeja, joissa jakaa kuvia lapsistaan.

– Jaan lasten neuvolakuulumisia, sairastumisia, möläytyksiä, touhuja ja muita sellaisia, Ann-Sofia kuvaa.

Tietojen jakaminen ei pelota, sillä Ann-Sofia ei jaa mitään arkaluontoista.

– Kaverit näkevät kuvat, ja jotkut kansiot näkyvät myös kavereiden kavereille. Täysin julkisia kansioita ei ole. En jaa arkaluontoisia kuvia, kuten kylpykuvia, tai arkaluontoisia tietoja. Kun jaan lapsesta kuvia tai tietoja, niin monesti mietin, haluaisinko, että oma äitini jakaa itsestäni sellaisia.

27-vuotiaalla Marikalla on nelivuotias lapsi. Hän ei käytä Facebookissa lapsen oikeaa nimeä, vaan kirjoittaa tästä aina lempinimellä.

– Todella monet tuttavat, kaverit ja sukulaiset laittavat lastensa kuvia nettiin. Ei ole ajatellut sitä, että haluaako lapsi itsestään kuvia nettiin, Marika pohtii.

Hän kuitenkin miettii tarkasti, millaisia kuvia lapsestaan jakaa. Minkäänlaista alastomuutta ei kuvissa ole.

– Itse olen rajannut, ketkä saavat nähdä lapsen kuvia, mutta ei se varmasti estä kenen tahansa pääsyä sivuille.

"Sosiaalinen media on tämän ajan juttu"

Heini, 30, käyttää Facebookia, Instagramia ja jonkin verran Twitteriä. Yksivuotiaasta lapsestaan hän jakaa iloisia ja hassuja kuvia sekä yhteiskuvia äidin kanssa. Otoksia saavat katsella ystävät ja sukulaiset – yksityisyysasetukset pitävät tästä huolen.

– Pyrin pitämään kaverilistani melko suppeana, joten erityisesti ei ole tarvinnut rajata ketään pois kuvien piiristä, Heini sanoo.

Statuspäivityksissä seurataan perheen normaalia arkea.

– Kun lapsi oli pienempi, jaoin mittoja joidenkin neuvolavisiittien jälkeen. Nykyään linjalla "se teki tai sanoi jotain veikeää" tai "se teki jotain hermoja raastavaa", Heini kuvaa.

Lapsestaan Heini ei koskaan julkaisisi nakukuvia. Hän kuitenkin toteaa, ettei varjele lastaan hysteerisesti kaikelta "julkisuudelta".

– Sosiaalinen media on tämän ajan juttu siinä missä kaitafilmi oli aikansa juttu. Nämä ovat toki paljon laajemmin leviäviä kuvia ja tietoa, mutta koska ne ovat viattomia, hyväntuulisia, iloisia asioita, en pidä niiden julkioloa mitenkään pahana asiana. Ja ovathan ne parhaimmillaan lapsellekin myöhemmin sellainen kurkistus elämään, jota elimme "silloin kun minä olin pieni" ja josta voi katsoa, että mitäs me nyt silloin-ja-silloin teimmekään ja voi vitsi, tuolta mun äiti näytti nuorena, Heini sanoo.

– Mietin sitäkin, ettei lapsi itse saa hallita sitä, että on netissä. Sen takia jaankin juttuja, etenkin kuvia, sillä ajatuksella, ettei niistä aiheutuisi pahaa mieltä tai armotonta nolostumista missään vaiheessa lapsen elämää.


Lue myös:


AVA/Maria Aarnio

Kuvat: Colourbox. Kuvien henkilöt eivät liity artikkeliin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja