Äidin yökylävieras käytti 15-vuotiasta tytärtä törkeästi seksuaalisesti hyväkseen – ääniviestit paljastivat tapahtumien kulun 

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut 30-vuotiaan miehen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä yli kahden vuoden vankeuteen.

Rikos tapahtui toukokuun alussa Keski-Suomessa. Uhriksi joutui tekoaikaan 15-vuotias tyttö. 

Keski-Suomen käräjäoikeuden julkisen selosteen mukaan mies oli tuntenut uhrinsa perheen useiden vuosien ajan. Tekohetkellä mies oli ollut uhrin äidin vieraana perheen kotona.

Kun äiti oli mennyt nukkumaan, 15-vuotias tyttö ja mies olivat menneet tytön huoneeseen. He olivat juoneet alkoholia, ja teini oli päihtynyt. 

Kun tyttö oli nukahtanut, mies oli tytön mukaan riisunut häneltä housut ja raiskannut hänet. Tyttö oli tuloksetta pyytänyt miestä lopettamaan. Teon jälkeen tyttö oli lähettänyt siskolleen ääniviestejä, joissa kertoi miehen teoista. Viestejä käytettiin kirjallisina todisteina oikeudenkäynnissä. 

Mies vetosi yhteisymmärrykseen

Mies kiisti syytteen. Hän väitti olettaneensa tytön olleen 16–17-vuotias, ja että sukupuoliyhteys olisi tapahtunut yhteisymmärryksessä.

Käräjäoikeuden mukaan miehen kertomus yhteisymmärryksessä tapahtuneesta seksuaalisesta kanssakäymisestä oli mahdollinen ja riittävän uskottava. Käräjäoikeuden ratkaisun perusteella toteen ei voitu näyttää, oliko tyttö ollut tilanteessa nukkumassa tai muutoin avuttomassa tilassa esimerkiksi päihtymyksen tai pelkotilan vuoksi. 

Käräjäoikeuden mukaan uhrin paikoin ristiriitaiset kertomukset ja niukat vastaukset tapahtumainkulusta sen sijaan heikensivät hänen kertomustensa luotettavuutta ja uskottavuutta.

Yli kaksi vuotta vankeutta 

Syyttäjä vaati miehelle viiden vuoden ehdotonta vankeutta törkeästä lapsenraiskauksesta. Käräjäoikeuden mukaan todisteita vastentahtoisesta sukupuoliyhteydestä ei kuitenkaan ollut, joten syyte hylättiin törkeän lapsenraiskauksen osalta.

Miehen katsottiin syyllistyneen törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön: uhrina oli alle 16-vuotias lapsi, teko loukkasi uhrin seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja sukupuoliyhteys oli suojaamaton.

Oikeus huomioi myös, että miehen ja tytön henkisessä ja ruumiillisessa kypsyydessä oli suuri ero. 

Mies sai 2 vuoden ja 2 kuukauden vankeustuomion. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan uhrille 2 500 euron kärsimyskorvaukset.

Keski-Suomen käräjäoikeuden viikko sitten antama tuomio on lainvoimainen. Rikoksentekijän nimeä ei julkaista uhrin henkilöllisyyden suojelemiseksi. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja