Ahmitko mansikoita? Myös terveelliset kesäherkut vaikuttavat hampaisiin

Kun arki vaihtuu lomaksi, voi huolellinen hampaiden hoito unohtua. Lisäksi jatkuva napostelu rasittaa hampaita. Myös kesän maukkaimmat herkut eli marjat ja hedelmät voivat liian usein syötyinä olla vahingollisia hampaille.

Suomalaisten hampaiden hoito muuttuu kesällä, kun valoisat illat houkuttelevat valvomaan ja arjen rutiinit vaihtuvat lomailuun. Kesään kuuluva jatkuva napostelu on ihanaa, mutta se vahingoittaa hampaita.

– Mökkilaiturilla tulee juotua limua, puistossa nautittua piknik-herkkuja ja kotiterassilla grillattua. Päivän aikana ei ole välttämättä yhtä kunnon ateriaa vaan tulee naposteltua jatkuvasti. Se rasittaa hampaita, hammaslääkäri Jasmine Ben-Ami kertoo.

Hampaiden reikiintymistä aiheuttaa erityisesti jatkuva sokeripitoisten ruokien ja juomien nauttiminen, yhdessä heikentyneen suuhygienian kanssa. Monet voivat yllättyä tiedosta, että hedelmät ja marjat ovat hampaiden suuria vihollisia. Tämä johtuu niiden suuresta sokeripitoisuudesta ja happamuudesta.

– Niin ihania ja terveellisiä kuin kotimaiset marjat ja hedelmät ovatkin, niin varsinkin niiden jatkuva popsiminen rasittaa hampaita ja aiheuttaa eroosiota eli hampaan kiilteen liukenemista. Aktiivisilla marjojen ja hedelmien syöjillä eroosiovaurioita näkee paljon, Ben-Ami sanoo.

Kuuminakin päivinä janojuomana tulisi pitää vesi ja säästää herkkujuomat ruokailujen yhteyteen. On myös hyvä muistaa, että maustetut hiilihapotetut vedet sisältävät happamuutta, joka on jatkuvasti juotuna haitallista hampaille.

Vaihda mökin hammasharjat uusiin

Hampaita tulisi hoitaa harjaamalla ne kaksi kertaa päivässä eli aamuin ja illoin. Ja täyttyipä loma sitten reissuista tai mökkeilystä, tulisi oikeanlaiset hampaidenhoitovälineet pitää aina matkassa.

– Mökkiläisten tulisi ihan ensimmäisenä heittää kesämökissä koko talven muhineet hammasharjat roskiin ja ostaa tilalle uudet, Ben-Ami vinkkaa.

Pelkkä hammasharja ei hampaiden hoidossa kuitenkaan riitä. Harja ei nimittäin yllä hammasväleihin, joihin jää helposti ruoantähteitä etenkin kesän grillauskaudella. Hammasvälit saa puhdistettua hammaslangalla, -tikulla tai hammasväliharjalla.

Lisäksi myös kesäisin olisi tärkeää pitää edes jonkinlainen ruokailurytmi.

– Hampaat kestävät 5–6 happohyökkäystä päivässä. Käytännössä silloin voi syödä mitä tahansa, ja hampaat kestävät sen. Kaikki ylimääräiset, ihan pienetkin napostelut rasittavat hampaita ja herkistävät niitä.

Hammaslääkäri muistuttaa, että hampaat kannattaa puhdistaa heti syömisen jälkeen, jotta bakteerit eivät jää muhimaan suuhun pitkäksi aikaa.

– Eikä hammasvälien puhdistus ole mikään kesän juttu, vaan se täytyy muistaa joka päivä ympäri vuoden, Ben-Ami sanoo.

 

Lähde: Orkla Health

Lue myös:

    Uusimmat