Ahdistaako velkakierre? Näin laitat talouden nopeasti tasapainoon!

Talouden tasapainottaminen voi olla vaikea tehtävä – mutta ei suinkaan mahdoton. Jos olet menettänyt raha-asioidesi hallinnan, nyt on aika ottaa itseä niskasta kiinni.

Oletko koskaan tehnyt tehtävälistaa, jonka suorittaminen onkin lopulta tuntunut uskomattoman haastavalta? Velkojen kanssa ongelma on sama: yliarvioit maksukykysi, jolloin joudut nopeasti vaikeuksiin, kun laskut on maksettava takaisin.

Myös impulsiivisuus voi olla velanottajan ongelma: Huomaatko esimerkiksi ajattelevasi usein, että sinulla on oikeus hemmotella itseäsi jonkin tekosyyn varjolla? Tällaiset ihmiset ottavat hetken mielijohteesta velkaa kuvitellen sen olevan ilmaista rahaa. On aina muistettava, että jokainen velka on maksettava myös takaisin – korkojen kera!

Pääse eroon veloistasi

1. Unohda pienet hemmottelut ja ylimääräiset rahareiät hetkeksi: Lopeta esimerkiksi lehtitilaukset, kilpailuta puhelinyhtiösi, osta edullisempaa ruokaa ja luovu kalliista harrastuksista. Säästä kaikessa, missä voit ja siirrä säästämäsi rahat erilliselle tilille. Huomaat, että pienistä summista tulee jo viikon aikana suuri summa, jonka voit siirtää suoraan velkojesi maksuun.

2. Jos velkaa on paljon, tee huolellinen maksusuunnitelma velkojien kanssa – ja noudata sitä! Maksa ensin pois kaikkein kalleimmat velat, eli ne, joiden korot ja muut maksut ovat suurimmat.

3. Maksa palkkapäivänä ensin pois tärkeimmät kulut, kuten asumiseen ja terveyteesi liittyvät. Maksa velkojien saatavat heti palkkapäivänä, jotta saat ne maksettua.

4. Saitko ylimääräistä rahaa jostain? Älä sorru tuhlaamaan sitä itseesi, vaan käytä se velkojen maksuun. Tämä voi tuntua inhottavalta nyt, mutta kun velat on saatu maksettua, helpottuu elämäsi huomattavasti.

5. Älä ota lisää velkaa – huonoin idea on maksaa velkaa velalla. Toisaalta esimerkiksi kallis pikavippi on parempi maksaa pois pankin myöntämällä lainalla, sillä sen on sinulle edullisempi laina. Vertaile eri lainojen kuluja ja ota niistä mahdollisimman hyvin selvää kun mietit seuraavaa askeltasi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja