Ahdistaako sukujoulu? Lue vinkit siitä selviämiseen

Jouluun ladataan suuria odotuksia, mutta sukulaisten yhteen tilaan pakkautuminen voi päinvastoin kiristää välejä.

Lue, millaisia vinkkejä Channel4.com antaa psykologi ja elämäntaitovalmentaja Anjula Mutandan avulla sukujoulusta selviämiseen.

Ongelma: Alat käyttäytyä vanhempiesi kanssa kuin teini-ikäinen

Vanhempien läsnäolo voi tuoda esiin sisäisen teinin. Vaikka paikalle saapuisi järkevänä aikuisena, itsensä saattaa hyvinkin pian löytää pihalta piilotupakoimasta, illallispöydästä murjottamasta tai huoneen ovia paiskomasta.

Näin sen ratkaiset:

Tunnista, mikä aiheuttaa suuttumisen. Jos tiedät räjähtäväsi esimerkiksi nalkuttamisesta, hengitä ja laske kymmeneen. Siinä ajassa tunnekuohu ehtii laskea niin, että vastaamaan pystyy rauhallisesti.

Ongelma: Olet "jumissa" samassa tilassa epämieluisan henkilön kanssa

Oli se sitten tyly miniä, entinen kumppani tai mielipiteillään toiset kiehumaan saava veli, epämieluisan henkilön läsnäolo voi tehdä joulusta surkean.

Näin sen ratkaiset:

Päätä jo etukäteen mielessäsi olevasi samaa mieltä siitä, että olette eri mieltä. Älä osallistu esimerkiksi uskonnon tai politiikan kaltaisiin räjähdysherkkiin keskusteluaiheisiin. Sen sijaan käyttäydy miellyttävästi, vaihda aihetta tai poistu paikalta.

Muista myös, että joulu ei tarkoita panttivankeutta. Ulkona tehty kävely yksin tai muiden perheenjäsenten kanssa voi auttaa rauhoittumaan niin, että paikalle palaa paremmalla mielellä.

Älä yritä selviytyä sukulaisen loukkaavista vitseistä ylimääräisen viinilasillisen avulla: alentuneet estot johtavat yhteenottoon.

Ongelma: Vanhemmat ovat eronneet ja puolten ottamista täytyy välttää

Jos vanhemmat asuvat erillään ja kokevat joulun hankalana aikana, jälkikasvu saattaa tuntea joutuvansa varsinaiselle sotatantereelle.

Näin sen ratkaiset:

Säilytä neutraali asenne: rakastat ja haluat nähdä molempia vanhempiasi, eikä erotuomarina toiminen kuulu tehtäviisi. Älä keskustele toisen vanhemman tekemisistä ollessasi toisen luona.

Jos vanhemmat tuntuvat repivän sinua kahteen suuntaan, sano selvästi, ettet aio puhua koko asiasta. Olet paikalla nauttiaksesi yhdessäolosta. Vanhempien pitäisi ymmärtää, ettei tärkeää aikaa tule käyttää ongelmien vatvomiseen.

Ongelma: Olet ainoa sinkku

Ilman kumppania paikalle saapuva joutuu usein vastaamaan suoriin kysymyksiin omasta rakkauselämästään, mikä voi tuntua epämukavalta.

Näin sen ratkaiset:

Muista, että voit itse vaikuttaa tunnelmaan. Jos kuvittelet, että kaikki muut ovat sinua lukuun ottamatta onnellisia, se vaikuttaa suhtautumiseesi itseesi ja toisiin. Näytä siis, että olet onnellinen elämästäsi ja otat kaiken irti yksin olosta niin kauan kuin sitä kestää. Kun asiaa lähestyy positiivisesti, se tarttuu muihinkin.

Ongelma: Emännöit tai isännöit itse

Joulun emännöinti tai isännöinti voi olla todella stressaavaa. Monet pitävät sitä vain yhden ihmisen taidonnäytteenä. Erityisesti perfektionistit, jotka haluavat tarjota vierailleen kaikkien aikojen parhaimman ja kauneimman kokemuksen, ovat vaarassa epäonnistua.

Näin sen ratkaiset:

Täydestä kontrollista luopuminen lievittää stressiä välittömästi. Delegoi tehtäviä. Rakentakaa joulujuhla yhteisellä tiimityöllä, ei yhden ihmisen yksinäisellä kamppailulla keittiössä.

Joku voi ottaa valokuvia, joku kattaa pöydän, joku tehdä jälkiruoan. Näin yhdelle henkilölle kasautuvat paineet vähenevät, ja vieraatkin tuntevat olonsa mukavammaksi.

Lähde: Channel4.com

Juttu on uusinta joulukuulta 2014.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja