Afganistanin Taleban-hallinto kieltää naisilta pääsyn yliopistoihin

Taleban romutti naisten oikeudet, millaista tukea tarvitaan? 9:07
Talbena romutti naisten oikeudet, millaista tukea tarvitaan?

Afganistanissa valtaa pitävä Taleban on linjannut, että naiset eivät toistaiseksi pääse maan yliopistoihin.

Taleban-hallinto on ohjeistanut opetusministeriönsä kirjelmässä, että Afganistanin julkisten ja yksityisten yliopistojen tulee evätä naisilta pääsy yliopistoihin. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kertan, kun Taleban-hallinto rajoittaa naisten vapauksia ja oikeutta koulutukseen.

Naisten pääsykielto yliopistoihin mitä luultavimmin aiheuttaa paheksuntaa kansainvälisessä yhteisössä, joka ei ole tunnustanut Taleban-hallintoa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan ainakin Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat tuominneet Talebanin päätöksen.

– Taleban ei voi odottaa tulevansa hyväksytyksi osaksi kansainvälistä yhteisöä ennen kuin he kunnioittavat kaikkien afgaanien oikeuksia, erityisesti ihmisoikeuksia ja naisten ja tyttöjen perusvapauksia, Yhdysvaltain YK-lähettiläs Robert Wood sanoo Reutersille.

Eri maiden hallitukset ovat kertoneet aikasemmin, että naisten koulutukseen liittyviä käytäntöjä on muutettava ennen kuin hallinnon muodollista tunnustamista voidaan harkita.

"He tuhosivat siltani tulevaisuuteen"

Reutersin mukaan tieto yliopistojen rajoituksista saavutti monet opiskelijat kesken päättökokeiden.

Yhden opiskelijan äiti kertoo tyttärensä soittaneen hänelle kyynelehtien, koska tytär pelkäsi lääketieteen opintojensa keskeytyvän Talebanin määräyksen takia.

– Tuskaa sydämissämme ei voi kuvailla. Me kaikki tunnemme tämän tuskan jo olemme huolissamme lastemme tulevaisuudesta, äiti kertoo Reutersille.

BBC:n haastattelema naisopiskelija uskoo Talebanin pelkäävän naisia ja heidän voimaansa.

– He tuhosivat siltani tulevaisuuteen. Luulin, että voin opiskella ja muuttaa tulevaisuuttani tai tuoda valoa elämääni, mutta he tuhosivat sen, nainen sanoo BBC:lle.

Asiantuntijoiden mukaan naisten ja tyttöjen oikeuksien ja vapauksien loukkaukset ovat lisääntyneet selvästi Afganistanissa viime kuukausina.

Lue myös:

    Uusimmat