Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

9.9.2003 Ullan gluteeniton leipä ja tuulihatut

Julkaistu 09.09.2003 14:24

Vieraana keliaakikko Ulla Turtola kertomassa omasta ruokavaliostaan ja leipomuksistaan.

Korvaa jauhot näin:

1 dl vehnäjauhoja vastaa:

- 1 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 1 dl maissijauhoja
- 1 dl riisijauhoja
- 1 1/4 dl soijajauhoja
- 2/3 dl perunajauhoja
- 2/3 dl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta

Ullan gluteeniton leipä

1 dl Helmi perunsasuurimoita
0,5 l vettä
1 rkl psylliumkuitua
1 pss kuivahiivaa
1 rkl siirappia
1-2 tl suolaa
0,5 dl Fibrex sokerijuurikaskuitua
0,5 dl tattarijauhoja tai -hiutaleita
1,5 dl riisijauhoja
1 dl maissijauhoja
2 dl hirssiä
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 rkl öljyä
(1-2 dl porkkanaraastetta, 1-3 rkl yrttejä, 1 dl rusinoita, siemeniä tai pähkinöitä)

1. Kaada kulhoon 2 dl lämmintä vettä ja vatkaa sekaan perunasuurimot ja phsylliumkuitu (saa mm luontaistuotekaupoista ja on kuitu, joka antaa taikinaan sitkoa) ja anna turvota 10 minuuttia.
2. Lisää joukkoon 3 dl kuumaa vettä niin, että seoksen lämpötila nousee n. 40 asteeseen eli kuivahiivalle sopivaksi tai 37 asteeseen, jos käytät tuorehiivaa.
3. Vatkaa joukkoon siirappi, suola ja jauhot sähkövatkaimella, jotta saat kuohkean taikinan. Vaihda lopussa tarvittaessa taikinakoukut. Lisää viimeeksi öljy. Kohota taikina.
4. Kaada kohonnut taikina kahteen voideltuun pitkulaiseen vuokaan.
5. Paista n. 25 minuuttia 180-200 asteessa. Anna jäähtyä hetki ennen kumoamista. Koska gluteeniton leipä vanhenee nopeasti, pakasta leivästä 3/4 itsellesi sopivina annoksina. Voit käyttää leipään myös gluteenittomia tummia jauhoseoksia. Ulla valmistaa esim. toskakakkua ja muita leivonnaisia tavallisen ohjeen mukaan, muuttamalla vehnäjauhot gluteenittomaksi jauhoseokseksi.

Tuulihatut

100 g voita tai margariinia
2 dl vettä
1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
3 munaa

1. Kiehauta kattilassa vesi ja rasva. Lisää jauhot kerralla seokseen ja sekoita kunnes taikina on tasaista ja irtoaa kattilan reunoilta. Anna taikinan jäähtyä.
2. Lisää munat joukkoon yksitellen hyvin vatkaten.
3. Nosta pellille leivinpaperin päälle lusikalla isompia tai pienempiä nokareita lusikalla tai pursota nokareet.
4. Paista uunin alaosassa 175-200 asteessa 30-40 minuuttia. ÄLÄ AVAA luukkua paiston alkuvaiheessa etteivät tuulihatut lässähdä.
5. Leikkaa jäähtyneet tuulihatut kahtia ja täytä suolaisella tai makealla täytteellä tai pursota täyte.

Sinihomejuustotäyte

1 pss sinihomejuustomurua
1 dl kevytranskankermaa
0,5 -1 dl kermaa

Sekoita aineet tasaiseksi ja täytä. Halutessasi voit keventää täytettä kasviksilla. Vähennä sinihomejuuston määrä puoleen ja lisää joukkoon esim. 1-1,5 dl pieneksi kuutioitua ja kuullotettua fenkolia. Mausta mustapippurilla.

Tuorejuustotäyte

200 g maustettua tuorejuustoa
n. 1 dl raastettua kuullotettua kesäkurpitsaa, sieniä, niiden seosta tai muita kasviksia 1-2 rkl ruokakermaa

Sekoita kasvikset tuorejuustoon ja ohenna tarvittaessa ruokakermalla. Täytteeseen sopivat hyvin myös silputut aurinkokuivatut tomaatit, mausteeksi yrttien ja pippurien lisäksi esim oliivit ja kapris.

Makeiden tuulihattujen täytteeksi sopii marjoilla höystetty kermavaahto, marja/hedelmäkermarahka, makeat tuorejuustot marjoilla höystettynä. Myös jäätelö sopii täytteeksi, mutta silloin tarjoilun tulee sujua rivakasti ettei jäätelö sula. Tuulihatut sopivat pakastettaviksi.


Lisää aiheesta:

Inhottavasta silmäongelmasta ei kostutustipoilla pääse eroonYleellisen samppanjapullon historia yllättää: "Ei voi kätkeä pommia"Kuinka kauan avattu glögi säilyy? Vastaus saattaa yllättääTekokuusi vai aito kuusi? "Aidon kuusen kritiikki kohdistuu siihen, että se palvelee vain lyhyen aikaa"Näin sumuvaloja pitää oikeasti käyttää – "Valitettavan usein näkee..."Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 19:08
    Silmäsairaudet

    Inhottavasta silmäongelmasta ei kostutustipoilla pääse eroon

  • 18:15
    Kuohuviini

    Yleellisen samppanjapullon historia yllättää: "Ei voi kätkeä pommia"

  • 17:15
    Juomat

    Kuinka kauan avattu glögi säilyy? Vastaus saattaa yllättää

  • 14:32
    Joulu

    Tekokuusi vai aito kuusi? "Aidon kuusen kritiikki kohdistuu siihen, että se palvelee vain lyhyen aikaa"

  • 11:59
    Liikenneturvallisuus

    Näin sumuvaloja pitää oikeasti käyttää – "Valitettavan usein näkee..."