9.9.2003 Ullan gluteeniton leipä ja tuulihatut

Vieraana keliaakikko Ulla Turtola kertomassa omasta ruokavaliostaan ja leipomuksistaan.

Korvaa jauhot näin:

1 dl vehnäjauhoja vastaa:

- 1 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 1 dl maissijauhoja
- 1 dl riisijauhoja
- 1 1/4 dl soijajauhoja
- 2/3 dl perunajauhoja
- 2/3 dl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta

Ullan gluteeniton leipä

1 dl Helmi perunsasuurimoita
0,5 l vettä
1 rkl psylliumkuitua
1 pss kuivahiivaa
1 rkl siirappia
1-2 tl suolaa
0,5 dl Fibrex sokerijuurikaskuitua
0,5 dl tattarijauhoja tai -hiutaleita
1,5 dl riisijauhoja
1 dl maissijauhoja
2 dl hirssiä
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 rkl öljyä
(1-2 dl porkkanaraastetta, 1-3 rkl yrttejä, 1 dl rusinoita, siemeniä tai pähkinöitä)

1. Kaada kulhoon 2 dl lämmintä vettä ja vatkaa sekaan perunasuurimot ja phsylliumkuitu (saa mm luontaistuotekaupoista ja on kuitu, joka antaa taikinaan sitkoa) ja anna turvota 10 minuuttia.
2. Lisää joukkoon 3 dl kuumaa vettä niin, että seoksen lämpötila nousee n. 40 asteeseen eli kuivahiivalle sopivaksi tai 37 asteeseen, jos käytät tuorehiivaa.
3. Vatkaa joukkoon siirappi, suola ja jauhot sähkövatkaimella, jotta saat kuohkean taikinan. Vaihda lopussa tarvittaessa taikinakoukut. Lisää viimeeksi öljy. Kohota taikina.
4. Kaada kohonnut taikina kahteen voideltuun pitkulaiseen vuokaan.
5. Paista n. 25 minuuttia 180-200 asteessa. Anna jäähtyä hetki ennen kumoamista. Koska gluteeniton leipä vanhenee nopeasti, pakasta leivästä 3/4 itsellesi sopivina annoksina. Voit käyttää leipään myös gluteenittomia tummia jauhoseoksia. Ulla valmistaa esim. toskakakkua ja muita leivonnaisia tavallisen ohjeen mukaan, muuttamalla vehnäjauhot gluteenittomaksi jauhoseokseksi.

Tuulihatut

100 g voita tai margariinia
2 dl vettä
1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
3 munaa

1. Kiehauta kattilassa vesi ja rasva. Lisää jauhot kerralla seokseen ja sekoita kunnes taikina on tasaista ja irtoaa kattilan reunoilta. Anna taikinan jäähtyä.
2. Lisää munat joukkoon yksitellen hyvin vatkaten.
3. Nosta pellille leivinpaperin päälle lusikalla isompia tai pienempiä nokareita lusikalla tai pursota nokareet.
4. Paista uunin alaosassa 175-200 asteessa 30-40 minuuttia. ÄLÄ AVAA luukkua paiston alkuvaiheessa etteivät tuulihatut lässähdä.
5. Leikkaa jäähtyneet tuulihatut kahtia ja täytä suolaisella tai makealla täytteellä tai pursota täyte.

Sinihomejuustotäyte

1 pss sinihomejuustomurua
1 dl kevytranskankermaa
0,5 -1 dl kermaa

Sekoita aineet tasaiseksi ja täytä. Halutessasi voit keventää täytettä kasviksilla. Vähennä sinihomejuuston määrä puoleen ja lisää joukkoon esim. 1-1,5 dl pieneksi kuutioitua ja kuullotettua fenkolia. Mausta mustapippurilla.

Tuorejuustotäyte

200 g maustettua tuorejuustoa
n. 1 dl raastettua kuullotettua kesäkurpitsaa, sieniä, niiden seosta tai muita kasviksia 1-2 rkl ruokakermaa

Sekoita kasvikset tuorejuustoon ja ohenna tarvittaessa ruokakermalla. Täytteeseen sopivat hyvin myös silputut aurinkokuivatut tomaatit, mausteeksi yrttien ja pippurien lisäksi esim oliivit ja kapris.

Makeiden tuulihattujen täytteeksi sopii marjoilla höystetty kermavaahto, marja/hedelmäkermarahka, makeat tuorejuustot marjoilla höystettynä. Myös jäätelö sopii täytteeksi, mutta silloin tarjoilun tulee sujua rivakasti ettei jäätelö sula. Tuulihatut sopivat pakastettaviksi.


Lue myös:

    Uusimmat