9.3. Valkosipulietanat ja Burgundinpata ja k

Valkosipulietanat

  • 28-32 etanaa
  • 150 g suolaista voita
  • 4-5 valkosipulinkynttä
  • 1/2 dl hienonnettua persiljaa
  • 1/2 dl raastettua parmesaania
  • hyvää vaaleaa leipää

Tee etanat etanapannuihin tai pieniin annosvuokiin. Valuta etanat lävikössä ja lado pannuihin. Sekoita voihin kaikki mausteet. Nosta teelusikalla nokare jokaisen etanan päälle. Paista 250 asteisessa uunissa korkeintaan 10 min. Tarjoa lisänä hyvää maalaisleipää leipää.

Burgundinpata

  • 170 g pekonia
  • 2 isoa porkkanaa
  • 1 iso sipuli
  • 4-6 valkosipulin kynttä
  • n. 600 g naudan ulko- tai kulmapaistia
  • 1 dl vettä
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • mustapippuria myllystä
  • 2 laakerinlehteä
  • 2 oksaa persiljaa
  • muutama timjamin oksa
  • 1 varsi lehtiselleriä
  • 3 dl lihalientä
  • n. 3 dl punaviiniä
  • 3 rkl tomaattipyreetä
  • 2 tl soijakastiketta
  • rasia tuoreita herkkusieniä
  • 10-15 pientä sipulia

Suikaloi pekoni. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulin kynnet sekä paloittele porkkanat. Kuutioi liha. Kuumenna kolmasosa pekonista pannulla ja paista sipulisilppu rasvassa kauniin ruskeaksi. Siirrä pataan. Ruskista porkkanapalat kevyesti ja kaada sipulien joukkoon. Kuumenna puolet jäljellä olevasta pekonista ja ruskista lihakuutiot muutamassa erässä nopeasti kauniin ruskeaksi. Laita ruskistetut lihakuutiot pataan. Huuhtele pannu 1 dl vettä ja hulauta huuhteluvesi pataan. Ripottele vehnäjauhot lihojen päälle ja sekoita. Kaada punaviini ja lihaliemi myös pataan. Lisää mausteet (sido laakerinlehdet, persiljaoksat, timjami ja sellerinvarsi nyytiksi esim. sideharsonyyttiin, niin se on helpompi nostaa valmiista padasta pois.) ja pyree. Laita kansi päälle ja kypsennä pataa uunissa 175 asteessa n. 2 tuntia. Kuumenna loppupekonit pannulla ja ruskista siinä kuoritut pikkusipulit kauniin värisiksi. Lisää ne pataan ja jatka hauduttamista. Ruskista herkkusienet kokonaisina ja laita 5 minuutiksi padan joukkoon. Tarkista maku, poista maustenyytti ja tuo tarjolle. Tarjoile esim. riisin kanssa.

Juha Piirosen vaalikakku

  • 2 kananmunaa
  • 3 dl sokeria
  • 1,5 dl (hyla) kevytmaitoa
  • 4,7 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kanelia
  • 150 g (lakt.) margariinia

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää maito, jauhot ja mausteet hitaasti sekoittaen. Lisää lopuksi sulatettu margariini koko ajan sekoittaen. Kaada taikina voideltuihin ja korppujauhotettuihin vuokiin. Paisto n. 60 min. 190 asteessa. Kakkujen jäähdyttyä kuorruta tomusokerimassalla. Kakku tarjoillaan kahvin kera.

Reseptit: Teresa Välimäki ja Juha Piironen

Lue myös:

    Uusimmat