9.12.2002 Voitaikinaleivonnaisia

Voitaikina taipuu moneksi. Siitä on helppo valmistaa täytettyjä pasteijoita, pieniä avopiiraita, rullia ja täytettäviä taikinatyynyjä. Voitaikina sopii sekä makeiden että suolaisten leivonnaisten valmistamiseen.

Voitaikinaleivonnaiset ovat erinomaisia tarjottavia glögin kanssa. Ne on helppo ja nopea valmistaa. Täytevaihtoehdoissa voi käyttää mielikuvitusta ja täyttää tai peittää taikinalevyjä mieleisillään raaka-aineilla.

Antipasto-piiraat

voitaikinalevyjä

- salamia, kuullotettua sipulia, aurinkokuivattuja tomaatteja, parmesaanijuustoraastetta
- ohuita tomaattiviipaleita ja tuoretta mozzarellaa viipaleina, basilikanlehtiä
- vuohenjuustoviipaleita, ilmakuivattua kinkkua, hunajaa
- kuullotettuja paprika- ja sipuliviipaleita, oliiveja ja parmesaanijuustoraastetta
Leitä voitaikinalevyt sulamaan kevyesti jauhotetulle työpöydälle. Levyt sulavat huoneenlämmössä 15 minuutissa. Kauli levyt ohuemmiksi (noin 2-3 mm). Nosta taikinalevyt uunipellille leivinpaperin päälle. Esivalmistele valitsemasi täytevaihtoehdon raaka-aineet. Levitä täytteet taikinalevyille. Paista 225 asteisen uunin keskiosassa noin 15-20 minuuttia. Leikkaa hieman jäähtyneenä sahateräveitsellä annospaloiksi.
Vinkki: Halutessasi voi leikata kaulitut levyt ennen paistamista valmiiksi annospaloiksi.

Antipasto-hyrrät


Sulata, kuten yllä. Levyjä ei tarvitse kaulia. Levitä levylle ohuiksi viipaloituja täytteitä ohueksi kerrokseksi. Jätä toinen levyn kapeista sivuista peittämättä ja voitele se sivu kananmunalla. Rullaa taikinalevy lyhyeksi pötköksi aloittaen levyn täytetystä kapeasta sivusta. Kananmuna kiinnittää rullan. Leikkaa rulla 4-6 viipaleeseen. Laita leikkauspinta alaspäin pellille, leivinpaperin päälle ja kypsennä 225 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia.

Luumurahkatäytteiset voitaikinatyynyt


voitaikinalevyjä

kananmunaa voiteluun
mantelilastuja koristeluun

2 dl kermavaahtoa
1 prk (250 g) maitorahkaa
1-2 dl luumusosetta
sokeria maun mukaan
vaniljasokeria
(konjakkia)

Levitä voitaikinalevyt sulamaan kevyesti jauhotetulle työpöydälle. Levyt sulavat huoneenlämmössä 15 minuutissa. Leikkaa levyt kahteen osaan ja voitele kevyesti kanamunalla. Ripottele pintaan mantelilastuja. Nosta pellille leivinpaperin päälle ja paista 225 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes pinta on ruskistunut ja taikinalevyt kohonneet muhkeiksi. Anna jäähtyä täyteen valmistamisen ajan.

Vaahdota kerma, lisää joukkoon varovasti sekoittaen maitorahka ja luumusose sekä sokeria ja vaniljasokeria maun mukaan. Mausta halutessasi vielä tilkalla konjakkia.

Halkaise taikinatyynyt ja laita kerrosten väliin 2 rkl täytettä. Tarjoa heti.

Omenapiiraat

voitaikinalevyjä
kananmunaa voiteluun

hapanta omenaa
siirappia
kanelia
jauhettua korianteria
mantelirouhetta
raesokeria

Sulata voitaikinalevyt kuten yllä. Viipaloi kuorittu omena ohueksii. Laita kulhoon ja mausta siirapilla, kanelilla ja korianterilla. Sekoita varovasti niin, että mausteita tulee tasaisesti kaikkiin omenaviipaleisiin. Leikkaa taikinalevyt 3-4 osaan poikittain. Voitele kananmunalla ja lado päälle omenaviipaleita ohueksi kerrokseksi. Ripottele päälle mantelirouhetta ja raesokeria. Nosta piiraat pellille leivinpaperin päälle ja paista uunissa 225 asteessa noin 15-20 minuuttia.

- Toim. Sonja Blåberg ja Kaisa Torkkeli

Lue myös:

    Uusimmat