79-vuotias nainen sai aivovamman, kun "kypäräpäinen mies" kävi kimppuun kesken koiralenkin Porissa – taustalla kauna chihuahuan ulkoilutuksesta

Mies tuomittiin 60 päivän ehdolliseen vankeuteen pahoinpitelystä. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan uhrille lähes 5 000 euron haitta- ja oikeuskulukorvaukset. 

Vaasan hovioikeus ei myöntänyt jatkokäsittelyä pahoinpitelyjutussa, jossa iäkkään naisen koiralenkki oli keskeytynyt "kypäräpäisen miehen" hyökkäykseen.

Väkivallanteko tapahtui Porissa lokakuussa 2019. Uhri, eli 79-vuotias nainen oli kerrostalon piha-alueella ulkoiluttamassa pientä chihuahua-rotuista koiraansa.

Kertomansa mukaan nainen oli reittinsä varrella päättänyt oikaista erään kerrostalon parkkipaikan läpi. Talosta oli tässä vaiheessa tullut ulos nelikymppinen mies, jonka nainen kertoi tunteneensa entuudestaan ulkonäöltä.

Mies oli tullut vauhdikkaasti naisen luokse, kiroillut ja huutanut solvauksia. Käräjäoikeuden ratkaisusta ilmenee, että tunteiden kuumentuminen liittyi piha-alueeseen, jolla nainen ulkoilutti koiraansa. Mies väitti huomauttaneensa naista useaan kertaan siitä, että tämä ulkoilutti koiraansa yksityisellä piha-alueella.

Tällä kertaa mies oli käynyt käsiksi vanhukseen. Hän oli aloittanut pahoinpitelyn potkaisemalla naista ensin vasempaan reiteen niin voimakkaasti, että vanhus kaatui.

Nainen oli noussut ylös maasta ja yrittänyt varjella pikkukoiraansa. Hyökkääjä oli jatkanut väkivaltaisuuksia ja tönäissyt naisen uudelleen maahan. Uhri oli lyönyt päänsä ja ristiselkänsä. 

Viikkoja rollaattorin varassa

Loukkaantunut vanhus pääsi jatkamaan matkaa omin voimin kotiinsa, mutta seuraavana päivänä hän havahtui vammoihinsa. Vasen jalka oli mennyt puuduksiin, kehossa oli mustelmia ja päässä iso kuhmu.

Uhri kertoi kärsineensä pitkäaikaisesta huimauksesta ja käyttäneensä rollaattoria kolme viikkoa, koska vasen jalka ei kantanut. Oikeusasiakirjasta ilmenee, että vakavimpana seurauksena naiselle aiheutui lievä aivovamma. 

Tapauksessa kuultiin todistajana naista, joka oli seurannut tapahtumia noin sadan metrin päästä. Hän oli kuullut kerrostalon parkkipaikalta meteliä ja nähnyt miehen käyttäytyneen hyökkäävän oloisesti vanhaa rouvaa kohtaan.

Todistajan mukaan rouva oli ollut lähdössä poispäin, kun “kypäräpäinen mies” oli kävellyt vanhuksen perään, tönäissyt häntä ja potkinut jo maassa maannutta uhriaan muutaman kerran. Käräjäoikeuden ratkaisusta ei ilmene, miksi ja millainen kypärä hyökkääjällä oli päässään. 

Todistajan mukaan mies oli myös uhannut tappaa uhrinsa. Nainen oli soittanut hätäkeskukseen.

Mies sai syytteen pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta. Hän kiisti kummatkin syytekohdat ja väitti korkeintaan puolustautuneensa tilanteessa. Miehen mukaan vanhus oli muun muassa kertonut kantavansa veistä, eikä epäröisi käyttää sitä.

Hyökkääjä väitti ainoastaan kevyesti koskettaneensa naista olkapäähän. Hänen mielestään uhri oli itse kompastunut maahan, kun koira pyöri jaloissa.

Tuhansien eurojen korvaukset

Satakunnan käräjäoikeus ei uskonut syytetyn selityksiä. Oikeus katsoi, että mies oli kohdistanut pahoinpitelyn itseään selvästi fyysisesti heikompaan ja iäkkääseen uhriin. Oikeuden mukaan oli yleisesti ottaen epäuskottavaa, että 79-vuotias nainen olisi käyttäytynyt miestä kohtaan niin aggressiivisesti, että hänen olisi pitänyt alkaa puolustaa itseään.

Oikeus piti sakkorangaistusta liian lievänä vaihtoehtona, joten miehelle tuomittiin lyhyt vankeusrangaistus. 1981 syntynyt mies tuomittiin 60 päivän ehdolliseen vankeuteen pahoinpitelystä. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan uhrille lähes 5 000 euron haitta- ja oikeuskulukorvaukset. 

Syyte laittomasta uhkauksesta hylättiin, koska käräjäoikeuden mukaan rikoksen tunnusmerkistön täyttymisestä ei ollut tarpeeksi näyttöä. 

Mies valitti Satakunnan käräjäoikeuden ratkaisusta Vaasan hovioikeuteen, joka ei kuitenkaan ottanut asiaa käsittelyynsä. Hovioikeus päätti asiasta maanantaina.

Käräjäoikeuden tuomio jäi voimaan.

Vakavat väkivaltarikokset lisääntyneet korona-aikana 1:52
MTV Uutisissa aiemmin: Vakavat väkivaltarikokset lisääntyneet korona-aikana


Lue myös:

    Uusimmat