70-luvun keittiö muuttuu moderniksi

Muutoksen suunnittelu Helena Karihtala

KUVA: ennen muutosta

Muutoskohteena on 70-luvun paritalon keittiö, jonka kalusteet ja koneet ovat jo aikansa eläneet. Asuntoon on juuri muuttanut lapsiperhe, joka toivoi keittiöstä toimivaa ja modernia niin, että keittiöön mahtuu myös ruokapöytä arkiruokailua varten.

Uudessa keittiössä kaikkien toimintapisteiden paikat ovat muuttuneet.

Ruokapöydälle looginen paikka oli ikkunan läheisyydessä ja lähellä sisääntuloa. Myös työskentelytasokorkeuden alapuolelle sijoittunut ikkunan alareuna sekä lämpöpatteri vaikuttivat ruokapöydän sijaintiin. Pyöreän pöydän ympärille mahtuu viisi henkeä, vaikka pöytä on halkaisijaltaan vain 90 cm.

Tuoleina on kevyet, sirojalkaiset tuolit jotka voi pinota silloin kun ruokailijoita on paikalla vähemmän. Perheen isä halusi saada myös television keittiöön. Litteälle taulu-tv:lle sopiva paikka löytyi ruokapöydän yläpuolelta.

Keittiöön valittiin valkoiset, korkeakiiltoiset ovet ja ajattomat reelinkivetimet. Pöytätasot ovat massiivipuuta. Seinät maalattiin maitokahvin väriseksi, lämmin sävy antaa tunnelmaa muuten valkoiseen keittiöön.

Keittiön toiminnat on sijoitettu U- muotoon. Työskentelypisteet ovat lähellä toisiaan ja ns. toimintakolmio (jääkaappi, vesipiste ja liesi) on nyt looginen.

Uuni, mikro, korkea kuivamuonakaappi sekä jääkaappi/pakastin sijoitettiin ikkunan viereiselle seinälle. Ennen siinä oli vesipiste kuivauskaappeineen. Uutta sijaintia puoltaa näkymä olohuoneesta keittiöön, joka on nyt aina siisti kun lavuaari ei ole näkyvissä.

Myös sisääntulo keittiöön on nyt avarampi, kun sen oikealla puolella ei ole yhtenäistä korkeaa kaapistoa. Vesipisteen uusi paikka on toimiva oikeakätiselle, sillä astianpesukone täytetään nyt oikealta puolelta ja oviaukon viereen saatiin myös laskutaso.

Uunin ja mikron ylä- ja alapuolella on säilytystilaa ja vieressä olevaan kuivamuonakaappiin mahtuu todella paljon ruoka- ja keittiötarvikkeita. Jääkaappi on integroitu ja alapuolella on pienehkö pakastin. Kodin alakerrassa on vanhanajan kylmiö sekä arkkupakastin suurempaa säilöntää varten.

Liesi on keittiön päässä, jonne se siirrettiin ikkunan edestä ruokapöydän tieltä vastakkaiselle seinälle. Hormia ei tarvinnut siirtää, sillä uusi liesituuletin toimii aktiivihiilisuodattimella. Keittopiste ja liesituuletin ovat tässä keittiössä melko näyttävässä osassa. Kookkaat, ylös kattoon saakka ladotut laatat antavat modernin ilmeen liesituuletinta reunustaen. Laatoitettu seinäpinta on myös helppo pitää puhtaana.

Lieden molemmille puolilla on kivasti työskentely- ja laskutilaa ja alapuolella oleviin vetolaatikoihin sijoittuvat mausteet, paistinlastat, kattilat ja uunivuoat. Myös lieden molemmilla puolilla on kulmakaapit kattiloita ja patoja varten.

Yläkaapeissa säilytetään ruokailuastiat ja ne on kätevä siirtää astianpesukoneesta ja vesipisteen läheisyydestä kaappiin sekä ruokapöydälle.

Katto ja valaistus uusittiin remontin yhteydessä. Kattoikkunasta poistettiin loisteputkivalot. Uuteen, valkoiseen kattoon upotettiin kahdeksan suunnattavaa halogeenivalaisinta. Keittiön yläkaappien alapuolelle sijoitettiin työvalopisteet sekä sähköpistokkeet yhtenäiseen riviin. Näkymä alhaalta katsottuna on siisti ja yhtenäinen.

Myös lattia uusittiin. Vanhan korkkimaton tilalle asennettiin grafiitin harmaa näyttävä laatoitus, joka toteutettiin tiililadonnalla.

Tuotetiedot:

Keittiökaapistot, Villa-keittiöiden mallistosta

Rungot: Link sävyrungot, joissa 1,8 mm;n paksu reunanauhoitus, joka takaa rungolle korkean iskunkestävyyden ja laadun.

Rungon väri valkoinen, laatikostot altakantavalla, kokonaan ulos aukeavalla Tandembox-mekanismilla ja vaimentimilla. Kulmakaapeissa hyllyt ja toisessa karuselli.

Ovet: Sileä maalattu MDF-kiiltävä valkoinen

Tasot: Öljytty massiivimahonki

Vedin: VE 3-10 teräslankavedin ovileveyden mukaan

Sokkeli: Profil levy, valkoinen

Näkyvät päädyt: Maalattu kiiltävä MDF, valkoinen

Allas: Stala Semi Swing 1,5 allasta, tasoon upotettavana

Hinta ilman pöytätasoa 6.990,- sisältäen rahdin ja vakuutuksen.

Kalusteiden takuuaika on 18 kk ja toimivuustakuu 10 vuotta.

Tiedustelut: Domus Yhtiöt Oy

Puh. 020 710 02 00 tehdas Tuija Vierumäki, 020 710 0210 Helsinki Domus Center

Hana: Oras nro 5932 LVI-nro 6212520

Oras Aventa, keittiöhana pesukoneventtiilein ja ulosvedettävin juoksuputkin

Hinta 345,-

www.oras.com, myynti rautakaupat kautta maan

Koneet: Kaikki kodinkoneet Miele

Jää-pakastinkaappi integroitu KF 882 iD-1

Astianpesukone intefroitu G1370 scvi

Mikro M621-45sr

Uuni H3140B

Keittotaso KM 495, 2 x induktio + 2 x normaali keraaminen liesi

Liesituuletin DA 249 lev. 90 cm aktiivihiilisuodattimella

Tiedustelut: Konepiste Oy, Länsituulentie Tapiola 09- 42591110, www.miele.fi

Seinälaatat: Laattapisteen IV TOUCH matta valkoinen 25 x 40 cm

Hinta 39,50 /m2

Sauma: Mapei 100 valkoinen

Lattialaatat: Laattapisteen II MICRON 36 N 30 x 60, mattapintainen ja grafiitinharmaa ,Hinta 50,75 / m2

Sauma: Mapei 114 grafiitinharmaa

Tiedustelut: Laattapiste Oy, Vantaa puh. 09-878 031, www.laattapiste.fi

Seinämaali: Tikkurilan Symphony J483 maitokahvi

Tiedustelut: Rautakaupat kautta maan, www.tikkurila.fi

Valaisimet: Keittiökaapistojen valaisimet :Massiven Cucina Taragon sarjan toisiinsa liitettävä valaisin+pistorasia+katkaisinmalli

Esim yhden valon Tarragon 33451/17/10 harjattu teräs, ovh. 42,75 kpl

Yleisvalaistus, kattohalogeenit Massiven Quartz 59323/17/10 , suunnattava halogeeni, harjattu teräs Ovh. 24,75 / 3 kpl pakkaus

Tiedustelut: K-Raudat, Starkki ja alan liikkeet kautta maan, www.massive.fi

Televisio: Philips 17PF 4310/01, Hinta n. 560,-

Tiedustelut: www.philips.fi

Ruokapöytä: Eero Saarisen Tulppaani-pöytä, halkaisija 90 cm

Tuolit: A. Jacobsenin mallistoa

Tiedustelut: Artek Oy Ab puh. 09-680 2185

Aero Design Furniture, puh. 09-680 2185

Remontin toteutus

TMI Harvil, Harri Hinkkinen 0400-700 731, harvil@kolumbus.fi

(T.i.l.a. 11.1.2006)

Lue myös:

    Uusimmat