70 000 dollaria parturiin, kymmenien miljoonien selittämättömät konsultoinnit – Trump-paljastuksissa useita erikoisia kohtia

3:59
Katso videolta kirjeenvaihtajan raportti, miten Yhdysvalloissa on reagoitu uutiseen.

The New York Timesin (NYT) paljastamista presidentti Donald Trumpin verotiedoista selviää useita erikoisia yksityiskohtia.

Trump on esimerkiksi ilmoittanut verovähennyksiin parturikäyntejään hänelle tuottoisan Diili-ohjelman aikana. 

Yhdysvaltalaislehti sai veroilmoitustietoja haltuunsa yli kahden vuosikymmenen ajalta.

Suuri henkilökohtainen velka

Trumpilla on NYT:n mukaan yli 400 miljoonan henkilökohtainen velka, joka on maassa iso asia.

– Se on niin merkittävän suuri, että sen katsotaan olevan jopa kansallisen turvallisuuden riski, nimittäin sellaisen ei pitäisi työskennellä valkoisessa talossa, sillä voi ajatella, että tällaisella velkataakalla on helposti kiristettävissä tai lahjottavissa, kommentoi MTV:n kirjeenvaihtaja Mari Karppinen Kymmenen uutisissa.

Vain satoja dollareita maksettuja veroja

Kun Yhdysvalloissa käytiin viimeksi presidentinvaalit vuonna 2016, Trump maksoi koko vuoden aikana liittovaltion tuloveroja ainoastaan 750 dollaria. Seuraavana vuonna summa oli sama.

NYT:n mukaan viimeisen 15 vuoden aikana Trump ei ole maksanut lainkaan liittovaltion tuloveroja kymmenenä vuotena. Syynä on se, että Trump on ilmoittanut hävinneensä paljon enemmän rahaa kuin oli tienannut.

Hurja tili Diili-ohjelmasta

Veroilmoituksissa kerrotaan Trumpin saaneen Diili-ohjelmasta yhteensä noin 427,4 miljoonan dollarin edestä palkkioita.

Liikemies käytti hittiohjelmasta saadut tuotot muihin yrityksiinsä.

70 miljoonaa dollaria parturiin

Trump on kirjannut myös yksityiskoneellaan lennetyt matkat polttoaineineen sekä aterioineen yrityskuluihin. Koneella hän on lentänyt kotiensa ja golfkenttiensä välisiä matkoja.

Lisäksi Trump on ilmoittanut Diili-vuosien aikana vähennettäväksi 70 000 dollarin edestä kampaamopalveluita. 100 000 dollaria oli ilmoitusten mukaan käytetty myös tyttärensä Ivankan suosikkimaskeeraajan ja -kampaajan palkkioihin.

Kymmenien miljoonien selittämättömät konsulttipalkkiot

NYT:n mukaan vuosien 2010–2018 välillä Trump ilmoitti käyttäneensä 26 miljoonaa konsultointipalveluihin. Palvelujen tarkoitusta ei ole selvennetty, mutta niiden suuruus on ollut useissa tapauksissa noin viidennes tuloista.

Esimerkiksi Azerbaidzhanissa hän teki 5 miljoonan dollarin hotellidiilin ja ilmoitti käyttäneensä 1,1 miljoonaa konsultointiin. Dubaista hän tienasi 3 miljoonaa dollaria ja käytti 630 000 dollaria konsultointiin.

Lehden mukaan tämä lista jatkuu.

Miten Trump reagoi?

Trump itse tyrmäsi New York Times tiedot valeuutisiksi. Hänen mukaansa hän on maksanut paljon veroja.

– Ensinnäkin maksoin paljon ja olen maksanut paljon myös osavaltion tuloveroja. New Yorkin osavaltio veloittaa paljon ja olen maksanut paljon osavaltiolle, Trump kommentoi lehdistötilaisuudessa.

Trump myös lupasi, että hän julkistaa kaikki verotietonsa, kun tilintarkastukset on tehty loppuun.

Vuoto ei tee autuaaksi

Vaikka veroilmoitukset tarjoavat mittavat määrät tuoretta tietoa liikemiehen taloudesta eivät ne ole kuitenkaan pohjaton aarreaitta.

NYT:n mukaan ne eivät esimerkiksi tarjoa täydellistä kuvaa Trumpin varallisuudesta.

Ilmoituksissa muun muassa kerrotaan veloista, mutta ne eivät useinkaan paljasta sitä, kuka rahat on alkujaan lainannut.

Lehden näkemät asiakirjat eivät myöskään paljasta mitään aiemmin raportoimattomia yhteyksiä Venäjään.

Trump tavoittelee marraskuussa järjestettävissä presidentinvaaleissa toista kautta. Vastassaan hänellä on demokraattiehdokas Joe Biden.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja