7 yllätysfaktaa salmiakista – se onkin valkoista!

Suomalaiset rakastavat salmiakkia, se on varmaa. Keräsimme yhteen yllättäviä faktoja salmiakin vaiheikkaan elämän varrelta.

1. Salmiakki on lakritsin ja ammoniumkloridin yhdistelmä

Monet suomalaiset peruskoululaiset ovat päässeet kokeilemaan kemiantunnilla ammoniakin ja suolahapon herkullista yhdistelmää, ammoniumkloridia. Lopputulos ei oppilaiden yllätykseksi olekaan mustaa ja sitkeää, vaan lumenvalkoista jauhetta. Salmiakki onkin valkoisella ammoniumkloridilla maustettua lakritsia.

2. Se onkin oikeasti valkoista

Salmiakkia alettiin aikoinaan värjätä mustaksi kaiketi ulkonäkösyistä. Musta koettiin houkuttelevammaksi väriksi, kuin valkoinen. Salmiakki värjättiin mustaksi lääkehiilen avulla.

3. Salmiakki-Koskenkorva kiellettiin – ”petollisen hyvänmakuista”

Alko valmisti ja möi salmiakki-Koskenkorvaa ensimmäisen kerran 1990-luvun alussa. Juoma oli supersuosittu varsinkin nuorten keskuudessa, koska se oli edullista ja hyvänmakuista. Vuonna 1993 eduskunnassa esitettiin kirjallinen kysymys Salmiakki-Koskenkorvan kulutuksen vähentämiseksi tarvittavista toimenpiteistä. Juoman katsottiin olevan petollista, koska salmiakki peitti viinan maun. Alun perin Salmiakki-Koskenkorvassa oli 38 % alkoholia. Salmiakki-Koskenkorva kiellettiin tuolloin, mutta sen laimeampaa versiota alettiin myydä uudestaan vuonna 1995.

4. Närää ja rasismisyytöksiä

Salmiakkikuviot ja -mainokset ovat herättäneet närää ja rasismisyytöksiä kautta aikojen. Hellas kehitti Jenkki -purukumibrändistään tumman version vuonna 1956, ja sen purkkamerkillä oli rasistinen nimitys. Äskettäin saksalainen salmiakinvalmistaja Haribo joutui vetämään salmiakkituotteensa pois markkinoilta sosiaalisessa mediassa heränneen närkästyksen takia.

5. Salmiakki suosittua lähinnä pohjoismaissa

Salmiakkia syödään eniten Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Hollannissa. Myös Islannissa tunnetaan salmiakkimakeisen kirpeä maku. Muualla maailmassa salmiakki ei ole vielä herättänyt sen kummempaa innostusta.

6. Ei sovi raskaana oleville

Salmiakkia ei suositella raskaana oleville naisille, sillä sen korkea glykyrritsiinipitoisuus voi aiheuttaa turvotusta ja nostaa verenpainetta.

7. Salmiakki oli aluksi yskänlääke

Salmiakkia myydään vieläkin apteekeissa pienissä irtorasioissa. Ensimmäisessä yksittäispakatussa, apteekissa myytävässä salmiakkirasiassa oli teksti ”yskään ja käheyteen.” Salmiakki todella muuttaa keuhkoputken limaa juoksevammaksi. Salmiakilla on myös negatiivisia terveysvaikutuksia: liiallisesti käytettynä se voi kohottaa verenpainetta ja olla huonoksi hampaille.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat