60 miljoonaa kuvaa päivässä: Onko selfie-trendi täysin harmitonta?

Mediatutkija Karoliina Kyrölä kommentoi MTV Lifestylelle mahtaako sosiaalisen median käyttämisellä olla vaikutusta esimerkiksi naiskuvaan.

Sosiaalisessa mediassa on paljon tarjontaa erilaisista kuvista ja tarinoista. Ainoastaan Instagram-kuvapalvelussa jaetaan päivittäin noin 60 miljoonaa kuvaa. Twitterissä taas julkaistaan joka sekunti yli 9 000 twiittiä.

Selfie-kuvien ottaminen ja positiivisten päivitysten tekeminen ovat muodostuneet useimmille aivan arkipäiväisiksi asioiksi. Onko tällaisella käytöksellä jonkinlaista vaikutusta naiskuvaan?

– Yksinkertaisia vastauksia ei ole. Ei voi varmaksi tietää milloin jokin trendi muuttaa sitä tai ei muuta sitä, Kyrölä summaa.

Sosiaalisessa mediassa keho ja elämä ovat kuitenkin jatkuvasti tarkkailun kohteena. Osa saattaa käyttää ”täydellisen” kuvan ottamiseen monta minuuttia, kun taas toiset haluavat radikaalisti poiketa virrasta erikoisen kuvansa ansiosta. Hyvä puoli sosiaalisessa mediassa juuri on se, että ihmiset saavat itse päättää mitä siellä jakavat.

– Ihmiset päättävät itse mitä jakavat sosiaalisessa mediassa, mutta lausumaton vertaispaine jakaa tietynlaisia kuvia on takuulla suuri, erityisesti nuorilla, Kyrölä summaa.

”Kuka tahansa voi hyödyntää näitä kuvia”

Mediatutkija kertoo, että sosiaalisessa mediassa olemme haavoittuvaisia kaikkien ihmisten edessä, vaikka emme heitä edes tunne.

– Kuvat, joita sosiaalisessa mediassa julkaistaan on usein joko itsemme tai ystäviemme ottamia. Käyttäjä saa itse päättää mitä sinne jakaa, mutta niitä säätelee myös tietyt sosiaaliset paineet. On olemassa käsitys siitä, millaisilla kuvilla saa esimerkiksi positiivista palautetta tai negatiivista palautetta.

Ihmiset saattavat ajatella, että kuvien julkaiseminen sosiaalisessa mediassa on harmitonta. Harva kuitenkaan tiedostaa, että julkaisuhetkellä hän usein luovuttaa samalla oikeudet kuvaansa.

– Kuka tahansa voi hyödyntää näitä kuvia, missä tahansa kontekstissa, jollei niiden käyttöä erikseen suojata, mediatutkija muistuttaa.

Kyrölä kertoo, että naisten selfie-kuvien merkityksestä on järjestetty joitakin tutkimuksia. Eräs näkökanta on, että näiden kuvien ottaminen on itseilmaisua. Selfie-kuvia ottamalla voi kuvata itseään myös valtamediasta poiketen.

– Valtamedian konventioita kuitenkin matkitaan, vaikka itseään voisi kuvata kuinka radikaalilla tavalla tahansa, mediatutkija kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat