6 yllättävää faktaa suklaasta: Kiellettyjen aineiden listalla

Suklaa on monen suosikkiherkku, mutta mitä kaikkea tämän syntisen nautinnon historiaan liittyykään?

1. Mikro keksittiin suklaan ansiosta

Usko tai älä, ilman suklaata ei välttämättä olisi mikroaaltouuniakaan. Tutkijat testailivat aluksi mikroaaltoja kehittääkseen paremman tutkanpaljastimen. Toisen maailmansodan aikaan tutkijat jatkoivat kokeiluja magnetronien eli suurtehotyhjiöputkien kanssa. Magnetronien avulla tuotettiin mikroaaltoja. Erään kokeilun lomassa tutkija Percy Spencer löysi sattumalta taskustaan suklaapatukan, joka suli mikroaaltojen voimasta. Spencer ymmärsi, että magnetronia voitaisiin käyttää myös ruoan kuumentamisessa. Spencer kokeili seuraavaksi popcornien valmistamista mikroaaltojen avulla, ja kun tämäkin kokeilu osoittautui menestykseksi, päätti Spencer kokeilla mikroaaltoja myös kananmunaan. Kananmuna valmistui mikroaaltojen avulla niin nopeasti, että loppujen lopuksi räjähti Spencerin naamalle.

2. Suklaa on käynyt avaruudessa

Jokaisella venäläisellä ja amerikkalaisella avaruusmatkalla on ollut mukana suklaata, jota astronautit ovat nautiskelleet välipalaksi.

3. Suklaan syönti oli ennen syntiä

Suklaata on sekä vihattu että rakastettu koko sen pitkän historian ajan. 1500-1600 –luvuilla suklaata himoittiin varmasti samalla tavalla kuin tänäkin päivänä tai ehkä jopa enemmän, sillä suklaa oli tuolloin luokiteltu kiellettyjen aineiden listalle. Kirkon mukaan suklaan syönti oli syntiä! 1700-luvulla suklaan hyödyt kuitenkin löydettiin jälleen ja tätä harvinaista herkkua pidettiin lääkkeenä. Suklaalla hoidettiin erityisesti vatsakipuja, mikä oli varmasti mieluisaa tuon ajan naisväestölle.

4. Suklaa voi olla tappavaa

Ihminen tuskin pystyy tappamaan itsensä syömällä suklaata, mutta karvaiset eläinystävämme voivat. Pieni pala suklaata tuskin vahingoittaa koiraasi, mutta jos karvaturri pääsee todella suklaan makuun, voi lopputulos olla karmaiseva. Suklaan sisältämä alkaloidi teobromiini on nimittäin myrkyllistä koirille.

5. Suklaaseen liittyy monenlaisia myyttejä

Vuosittain julkaistaan varmasti kymmeniä tutkimuksia, jotka liittyvät jollain tapaa suklaan terveyshyötyihin tai -haittoihin. Mutta mitkä niistä ovat oikeasti totta?

- Aknen ja suklaan välillä ei ole todellisuudessa löydetty minkäänlaista linkkiä. Suklaan syönti ei siis pilaa ihoasi!

- Puhdas kaakao on erittäin terveellistä, mutta teollinen suklaa kaikkine lisäaineineen (sokeri, rasva) ei sitä välttämättä ole. Mitä enemmän kaakaota suklaa siis sisältää, sitä parempi.

6. Kaikki suklaa ei ole suklaata

Valkoinen suklaa ei ole suklaata sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan se valmistetaan kaakaovoista, sokerista ja maitojauheesta ja se maustetaan useimmiten vaniljalla. Valkoisessa suklaassa ei siis ole lainkaan kaakaomassaa.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat