54-vuotias Taina: En saa töitä ikäni vuoksi

Taina on lähettänyt satoja työhakemuksia, muttei silti ole löytänyt vakituisia töitä. Lopulta hän jätti mainitsematta ikänsä työhakemuksissa, jolloin hän alkoi saada kutsuja työhaastatteluihin.

Pirkanmaalla asuva 54-vuotias Taina* kertoo kokeneensa ikäsyrjintää työnhaussa. Taina on etsinyt 2004 vuodesta lähtien aktiivisesti vakituisia töitä ja lähetellyt satoja työhakemuksia. Vakituista työpaikkaa ei kuitenkaan ole löytynyt. Taina uskoo tämän johtuvan hänen iästään.

Taina työskenteli alun perin vaatetusalalla, mutta joutui vaihtamaan alaa allergian vuoksi. Koulutukseltaan Taina on merkonomi sekä datanomi. Datanomiksi hän valmistui vanhemmalla iällä.

– Lisäkouluttauduin, että saisin helpommin töitä, Taina kertoo.

Taina on työskennellyt viime vuosina erilaisissa toimisto- ja asiakaspalvelutöissä. Työsuhteet ovat olleet lyhytaikaisuuksia sijaisuuksia. Viimeksi Taina oli töissä kesällä, jolloin hänen työsuhteensa kesti neljä kuukautta.

Tainan mukaan ongelmat työnhaussa alkoivat sen jälkeen, kun hän täytti 40 vuotta. Taina on lähettänyt yhteensä satoja työhakemuksia. Omasta mielestään hänen koulutuksensa ja työkokemuksensa on riittänyt hyvin niihin työtehtäviin, joita hän on hakenut. Hän ei kuitenkaan saanut kutsuja työhaastatteluihin.

– Laitoin sitten sellaisia ympäripyöreitä työhakemuksia, joihin en laittanut ikääni, niin sitten kyllä sain kutsuja haastatteluihin, Taina sanoo.

Taina kertoo, ettei hän enää nykyään jaksa hakea töitä niin ahkerasti kuin ennen, vaan on kyllästynyt ja masentunut siitä, ettei töitä löydy. Hänellä on joitakin arvauksia siitä, mikseivät työnantajat halua palkata vanhempaa työntekijää.

– En tiedä, onko se sellainen imago-kysymys, että halutaan vaan nuoria töihin. Jos itse olisin työnantajana, työllistäisin kaikenikäisiä, nuoremmilla ja vanhemmilla on erilaisia vahvuuksia työelämässä, sanoo Taina.

Taina kertoo, että muillakin hänen tuttavapiirissään on vastaavanlaisia kokemuksia ikäsyrjinnästä työnhaussa.

– Ei hanakasti oteta vanhempia ja sitten myös helposti potkitaan pihalle.

Taina ei kuitenkaan aio luovuttaa, vaan aikoo jatkossakin hakea töitä. Hän on jo hakenut muitakin töitä kuin vain oman alansa hommia.

 – Olen hakenut jopa siivoojan töitä, mutta en päässyt sinnekään.

Taina ei ole törmännyt suoranaiseen ikäsyrjintään muualla kuin työnhaussa. Töissä ollessaan hän on aina tullut toimeen kaiken ikäisten kanssa.

– Minulla on kyllä ollut hienoja työpaikkoja. Olin kerran erään pienen firman esimiehenä ja minulla oli nuorempia alaisia, eikä ollut mitään ongelmia, Taina sanoo.

Taina on kuitenkin sitä mieltä, että nuoruutta arvostetaan hyvin paljon, ehkä liikaakin nyky-yhteiskunnassa.

– Nuoruus on kyllä liikaa in, kaikkialla. Tai en sitten tiedä, onko miehillä sama juttu, mutta ainakin naisten keskuudessa tämä näkyy.

Työttömyys on Tainan mukaan ollut rankkaa rahallisesti, mutta etenkin henkisesti.

– Tuntuu niin ikävältä, kun ajatellaan, että kaikki työttömät ovat laiskoja. Tuntee itsensä syrjityksi. Harmittaa, kun ei löydä töitä, vaikka kuinka yrittää, sanoo Taina.

*haastateltavan nimi muutettu.

Lue myös:

    Uusimmat