5 syytä aloittaa juoksuharrastus – suuntaa lenkkipolulle jo tänään

Oletko jo pitkään harkinnut juoksuharrastuksen aloittamista? Älä enää harkitse, vaan tartu jo toimeen. Lisää lenkkeilymotivaatiotasi lukemalla seuraavat viisi juoksun puolesta puhuvaa asiaa.

Älä enää käytä väsymystä tai ajanpuutetta tekosyynä, vaan toteuta suunnitelmasi, ja lähde juoksemaan. 

Juokseminen on helppoa

Aloittaaksesi lenkkeilyn tarvitset vain hyvät juoksukengät. Jos olet nainen, kannattaa ostaa myös tukevat urheiluliivit. Tekniset vempaimet voivat tehdä juoksemisesta hauskempaa, mutta pärjäät hyvin ilman niitäkin.

Kaikki myös tietävät, kuinka juostaan. Et ehkä hallitse vielä parasta mahdollista juoksutekniikkaa, mutta osaat kyllä laittaa jalkaa toisen eteen.

Sinun ei siis tarvitse opetella mitään uusia taitoja, tai ostaa juuri mitään välineitä aloittaaksesi juoksuharrastuksen- sen kuin vain lähdet ovesta ulos ja valitset menosuuntasi.

Juokseminen on haastavaa

Vaikka juoksun aloittaminen ja lenkille lähteminen on hyvin helppoa, laji tarjoaa haasteita ja mahdollisuuden lähes jatkuvaan kehitykseen. Kilpaile itseäsi vastaan, aseta itsellesi tavoitteita, ja iloitse kehityksestäsi.

Juokseminen on myös raskasta, ja juuri siksi se kasvattaa hyvin kuntoa. Reipas juoksutreeni kuluttaa enemmän kaloreita kuin moni muu laji, joten se on myös erittäin apuväline painonpudotuksessa.

Juokseminen vähentää stressiä

Useat juoksijat uskovat juoksun rentouttavaan ja stressiä vähentävään vaikutukseen. Ongelmat selviävät vannoutuneiden juoksijoiden mukaan kuin itsestään lenkkipolulla.

Myös tutkimustulokset tukevat näitä kokemuksia. Georgian yliopistossa tutkimuksessa osallistuneille pyrittiin aiheuttamaan ahdistuksen tunteita kofeiinipillereiden avulla. Tämän jälkeen osa osallistujista lepäsi tunnin ajan, ja osa liikkui tunnin ajan. Sitten osallistujien psyykkisiä ominaisuuksia ja mielialoja testattiin. Todettiin, että liikkuminen vähensi osallistujien ahdistuksen tunnetta noin kolme kertaa paremmin kuin lepo.

Juoksua on jopa käytetty apuna masennuksen ja muiden psyykkisten häiriöiden hoidossa.

Juokseminen ehkäisee sairauksia

Useimmat lääketieteen asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että säännöllinen liikunta voi ehkäistä riskiä sairastua syöpään. The British Journal of Cancer -lehdessä julkaistun selvityksen mukaan aktiivisimmilla, noin 5-6 tuntia viikossa kävelevät ihmisillä, on noin 24 prosenttia pienempi todennäköisyys sairastua paksusuolensyöpään kuin vähiten, noin puoli tuntia viikossa kävelevillä ihmisillä.

Juoksemisen on osoitettu laskevan verenpainetta ja nostavan hyvää kolesterolia. Näin ollen juoksuharrastus voi suojella muun muassa sydänsairauksilta ja aivohalvauksilta. Juoksun on todettu myös parantavan vastustuskykyä.

Juokseminen voi myös suojata näköäsi. Yhdysvalloissa tehtyjen tutkimusten mukaan juoksuharrastus voi pienentää riskiä kärsiä ikään liittyvästä silmänpohjan rappeumasta tai harmaakaihista. 

Juoksija elää luultavasti pidempään

Stanfordin yliopisto seurasi vuodesta 1984 aina vuoteen 2005 asti 538 juoksuharrastajaa ja 423 tervettä ihmistä, jotka eivät harrastaneet juoksua. Kaikki tutkimukseen osallistuneet olivat tutkimuksen alkuvaiheessa yli 50 vuotiaita.

Tutkijat pyysivät ikääntyviä osallistujia raportoimaan vuosittain, kuinka he pystyvät suoriutumaan yksinkertaisista motorisista tehtävistä, kuten lihanleikkuusta, maitotölkin avaamisesta tai hiustensa pesusta.

Taidot olivat paremmin vuosi toisensa jälkeen hallussa heillä, jotka olivat harrastaneet juoksua. Vieläkin kiinnostavampaa on se, että tutkimuksen loppuvaiheessa 85 prosenttia juoksua harrastaneista osallistujista oli vielä elossa, kun toisesta ryhmästä vain 66 prosenttia osallistujista oli elossa.

Lue myös:

    Uusimmat