5 kysymystä: Miksi Tesoman henkirikoksesta epäilty 24-vuotias mies kantoi puukkoa mukanaan? Asianajaja: Mielentilatutkimus edessä

Näin Tesoman henkirikoksen tutkinnanjohtaja kommentoi epäiltyä 2:34

Moneen pimennossa olleeseen asiaan saatiin loppuviikolla vastaus, kun 24-vuotias mies marssi poliisin luo ja tunnusti surmanneensa nelikymppisen miehen Tampereen Tesomassa vuonna 2014. 

Monta kysymystä on kuitenkin yhä auki. MTV Uutiset pyysi niihin vastauksia miehen asianajajana toimivalta Arno Miettiseltä.

Yllä olevalla videolla tutkinnanjohtaja Jari Kinnunen vastaa median kysymyksiin vangitsemisoikeudenkäynnin jälkeen

Miksi mies kantoi puukkoa mukanaan?

Tapauksen tutkinnanjohtaja Jari Kinnunen kertoi eilen, että epäilty mies oli henkirikoksen aikoihin kantanut puukkoa mukanaan. Epäilty on kertonut, että se oli hänellä siihen aikaan tapana. 

Asianajaja Miettinen ei vastaa suoraan siihen, miksi epäilty oli näin tehnyt.

– Näin yleisesti ottaen, tässä ammatissa tällaisiin vastaaviin tilanteisiin törmää aika usein. Yleensä ne liittyvät siihen, että henkilö pyrkii suojelemaan itseään tai jotakuta muuta. Siinä ei yleensä ole suoranaisesti kyse siitä, että henkilö pyrkisi jotain vahingoittamaan tarkoituksellisesti, ainakaan heidän kertomansa mukaan.

Sitä, onko epäillyn persoonaan liittynyt tuohon aikaan jonkinlaista uhkaa tai kiusaamista, asianajaja ei kommentoi. 

Mikä sai miehen tunnustamaan kiirastorstain aamuna? 

24-vuotias tamperelaismies tunnusti surman poliisille kiirastorstain aamuna kello 5.20. Mies oli ottanut itse yhteyttä hätäkeskukseen ja sieltä saamansa ohjeen mukaisesti hän meni Tampereen keskustassa olleen poliisipartion luo ja pyysi päästä selvittämään asiaa.

Hänet tuotiin poliisiasemalle ja kuulustelut aloitettiin heti aamulla.

Asianajaja ei avaa syitä siihen, miksi mies valitsi tunnustuspäiväkseen juuri torstain, mutta kertoo miehen eläneen käsityksensä mukaan aivan normaalia elämää viimeiset kolme ja puoli vuotta.

– Tietoa siitä, että hän olisi yrittänyt tehdä tunnustusta aiemmin, ei minulla ole. 

Mikä on teon motiivi?

Asianajaja Miettinen ei kommentoi tässä vaiheessa mitään teon motiivista. Myöskään poliisi ei eilen kertonut tietoja siitä, miksi nelikymppinen mies joutui näillä tiedoilla itselleen tuntemattoman henkilön veriteon kohteeksi.

Vaaditaanko tapauksessa mielentilatutkimusta?

Miettisen mukaan puolustus aikoo hakea epäiltyä mielentilatutkimukseen.

– Tämäntyyppisissä asioissa se taitaa olla ennemmin sääntö kuin poikkeus, niin tässäkin tapauksessa. 

Iltalehdelle Miettinen sanoi keskustelleensa jo asiasta tutkinnan johdon kanssa. Seuraavaksi hän aikoo neuvotella syyttäjän kanssa pääsiäisen jälkeen.

Missä kunnossa epäilty tällä hetkellä on?

Poliisi on lausunnoissaan korostanut, että epäilty on ollut kuulusteluissa erittäin hyväkäytöksinen, kohtelias ja helpottuneen oloinen. 

Samalla tavalla miestä kuvailee hänen asianajajansa. 

– Tuntematta ihmistä ennen tapausta on tätä vaikea sanoa, mutta samanlainen vaikutelma on itselläni kuin mitä poliisi on kertonut, Miettinen sanoo.

– Rauhallisuus kuvaa parhaiten sitä tunnetta, joka hänestä välittyy.

Koska epäillyllä ei ole aikaisempaa kokemusta poliisin kanssa toimimisesta, täytyy hänelle Miettisen mukaan selvittää monenlaisia asioita.

– Hän ottaa sen tilanteen rauhallisesti. 

24-vuotias mies vangittiin eilen todennäköisin syin murhasta epäiltynä.

Lue myös:

    Uusimmat