Mainos

5 huolestuttavaa merkkiä: Kertooko apea mielialasi jostain vakavammasta?

Kaikilla meillä on huonoja päiviä, mutta jos huono olo jatkuu viikosta toiseen, asiaan kannattaa puuttua.

Tunteemme voivat heitellä lyhyessäkin ajassa laidasta laitaan, vaikka siihen ei olisikaan mitään näkyvää syytä. Jos mieli on kuitenkin aina mustana – eikä vain maanantaisin – eikä mikään innosta, kannattaa asiasta huolestua.

Mutta miten erotat tavallisen huonon tuulen jostain vakavammasta? Seuraavissa kohdissa esitellään hälytysmerkkejä, jotka voivat kertoa masennuksesta. Jos epäilet olevasi masentunut, pyydä rohkeasti apua.

1. Et halua nähdä ystäviäsi   

Kun maailma murjoo, käännymme usein rakastamiemme ihmisten puoleen. Elokuvailta tai kahvihetki ystävän kanssa tekee meidät hetkessä iloiseksi, eivätkä murheet enää vaivaa mieltä. Tästä syystä ystävien karsiminen elämästä onkin huolestuttava signaali. Erityisen huolestuttavaa on, jos et enää nauti heidän seurastaan samaan tapaan kuin ennen.

Masennuksen yksi haastavimmista puolista on se, että useimmiten sairaus eristää sinut. Ystävien on vaikea päästä lähellesi, vaikka saattaisit tarvita heitä juuri sillä hetkellä kaikkein eniten.

2. Ruokailutottumuksesi ovat muuttuneet

Mielialan muutokset vaikuttavat ruokailutottumuksiimme kahdella tavalla. Joko ruokaa ei tee mieli lainkaan, tai sitten ruoka toimii lohduttajana, jolloin sitä tulee ahmittua kahden edestä. Riippumatta siitä kumpaan suuntaan ruokahalusi on muuttunut, se voi olla merkki masennuksesta. Huolimaton syöminen viestii siitä, että olet liian ylikuormittunut pitääksesi huolta kehostasi. 

3. Olet jatkuvasti väsynyt

Maanantaiaamun väsymys on täysin normaalia, mutta jos säännölliset kahdeksan tunnin yöunet eivät tuo helpotusta väsymykseesi, kannattaa huolestua. Mielessäsi pyörivät tunteet ja ajatukset aiheuttavat väistämättä uneliaisuutta, joka helpottuu ainoastaan väsymyksen syyn selvittämisellä. 

Jos kahdeksan tunnin säännölliset yöunet eivät auta ja huomaat keskittymiskykysi herpaantuvan jo lehteä lukiessasi, voi kyse olla muustakin kuin vain tavallisesta unenpuutteesta.

4. Et ole kiinnostunut seksistä

Seksin harrastaminen on hyvin yksilöllistä. Toiset tekevät sitä kahdesti päivässä, toiset kerran kuussa. Määriä tuijottamista tärkeämpää onkin huomioida, onko oma seksuaalinen aktiivisuutesi muuttunut merkittävästi viime aikoina. Aivan kuten ystävien näkemisen suhteen, masennus heikentää myös kiinnostusta seksiä kohtaan.  

5. Et pysty katsomaan tulevaisuuteen

Huono päivä saa aikaan sen, ettet jaksa ajatella viikonloppua pidemmälle. Huono kuukausi saa puolestaan aikaan sen, ettet jaksa ajatella koko tulevaisuutta. Ero huonon päivän ja masennuksen välillä on se, että masentunut jaksaa harvoin suunnitella elämäänsä tai edes kuvitella tulevaisuuttaan.  

Videolla havainnollistetaan sitä, miltä masennus oikein näyttää. 

3:08

Lähde: Cosmopolitan 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.