49-vuotias nainen luuli olevansa raskaana – ”vauvavatsa” olikin jotain paljon kamalampaa

Minna sairasti flunssaa pitkään - paljastui suolistosyöpä ja Crohnin tauti 0:48
Minna sairasti flunssaa pitkään. Nuhakuumeilu paljastui lopulta suolistosyöväkis ja Crohnin taudiksi.

49–vuotias nainen havahtui kesken laihdutusprojektinsa siihen, että hänen vatsansa muistutti raskausvatsaa. Turvotus olikin jonkin muun kuin raskauden aiheuttamaa. 

Kaikki ei ole aina siltä, miltä näyttää. Joskus esimerkiksi käy niin, että solakka nainen synnyttää yhtäkkiä lapsen – täysin tietämättään raskaudesta. Joskus taas selkeästi vauvavatsalta näyttävä masu ei olekaan sitä, mitä voisi olettaa.

Tämän sai tuta myös Josephine Clinton, jonka vatsa pömpötti aivan muista syistä kuin olisi voinut luulla. 

”Vatsa pulpahti kuin tyhjästä”

Josephine havahtui yllättäen siihen, että hänen vatsansa oli puolihuomaamattomasti paisunut valtavan kokoiseksi. Vaikka hän olikin 49–vuotias, hänen mieleensä hiipi ajatus mahdollisesta raskaudesta.

– Vatsa pulpahti kuin tyhjästä muutamassa viikossa, Josephine kertoo Fox Newsille.

Tilanteesta teki entistäkin erikoisemman se, että Josephinella oli käynnissä ankara laihdutusprojekti. Jopa niin ankara, että hänen ystävänsä huolestuivat Josephinen laihdutustahdista. 

– Harrastinpa liikuntaa kuinka paljon tahansa, vatsa ei hävinnyt mihinkään.

Josephine tiesi jonkin olevan pahasti vialla. Lääkäreillä oli kuitenkin suuria vaikeuksia antaa selkeää diagnoosia, sillä Josephinen kaikki oireet viittasivat ärtyvän suolen oireyhtymään (IBS).

Neljä päivää myöhemmin hän teki raskaustestin ystäviensä kehotuksesta. Ajatus iltatähtösestä karisi hyvin nopeasti, sillä raskaustesti näytti negatiivista. Tulos oli hyvin odotettavissa, sillä nainen oli käynyt elämänsä aikana erilaisissa hedelmöityshoidoissa.

– Ystäväni olivat kovin pahoillaan puolestani. Luulen, että he vain halusivat pitää toiveitani raskaudesta yllä, Josephine pohtii ystäviensä reaktiota.  

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä

Röntgenkuvat paljastivat karun totuuden

Vielä samana päivänä nainen päätyi paikalliseen terveyskeskukseen, jossa lääkärit veivät Josephinen röntgenkuvauksiin. Tämän jälkeen lääkärit olivat hyvin perillä siitä, mikä naisen vatsan sai niin turvoksiin: Josephinen munasarjoista löytyi valtavat kasvaimet.

– Toinen oli omenan ja toinen greipin kokoinen, Josephine kuvailee.

Josephinen kasvaimista otettiin näytteet, joilla tarkastettiin, olivatko kasvaimet hyvä- vai pahanlaatuisia. Nainen kertoo, että lääkärit valuttivat hänen vatsaansa seitsemän litraa nestettä kahteen eri otteeseen. Josephinelle suoritettiin kohdunpoisto kaksi kuukautta myöhemmin.

– He ottivat kaiken pois: kohdunkaulan, kaikki. Nyt minulla on ihastuttava iso arpi vatsassani, nainen kertoo ehkä hieman sarkastiseen sävyyn.

– Lääkärin mukaan olin todella onnekas, kun tulin silloin sairaalaan, sillä jos olisin pitkittänyt tuloani yhtään pidempään, tarinani voisi olla hyvin toisenlainen.

Nainen, kuuntele kehoasi

Brittiläisen syöpätutkimuslaitoksen mukaan munasarjojen rajalaatuiset kasvaimet ovat epänormaalia solukudosta, joka lopulta peittää munasarjat. Kudos ei ole syöpää ja se pystytään poistamaan tavallisesti leikkauksen avulla.

Munasarjojen rajalaatuiset kasvaimet oireilevat tavallisimmin vatsan turvotuksena, kivun ja paineen tunteena esimerkiksi seksin aikana tai aktin jälkeen. Emättimestä voi myös vuotaa verta selittämättömästä syystä.

– Sanotaan, että pitäisi olla selkeitä oireita, kuten kipuilu seksin aikana tai valtavaa verenvuotoa, mutta minulla ei ollut sellaisia oireita, Josephine sanoo.

Josephine haluaakin olla muille naisille varoittava esimerkki. Jokaisen naisen tulisi kuunnella omaa kehoaan, eikä jäädä miettimään ja painimaan oireidensa kanssa yksin. Myös hoidon vaatiminen on tärkeää, sillä sama oire voi viitata moneen eri sairauteen.

– Sairauteni oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin ärtyvän suolen oireyhtymässä: selkä on kipeä, olo turvonnut ja vessassa käyminen tuottaa vaikeuksia, Josephine listaa.

Naisen onneksi hänellä on nyt diagnoosi. Hän käy jatkossa tarkistuskäynneillä puolen vuoden välein varmistaakseen, etteivät munasarjojen kasvaimet ole uusiutuneet.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat