45 minuuttia: Moventaksen tytäryhtiöt myytiin kahdella eurolla

Tuuliturbiini- ja teollisuusvaihteita valmistava suuryritys Moventas ajautui konkurssiin kesäkuussa vuonna 2011.

Samaan aikaan konkurssin kanssa alkoi tytäryhtiöiden saneeraus, jonka aikana tytäryhtiöt myös myytiin. Julkisuudessa kerrottiin marraskuussa 2011, että Moventas sai tytäryhtiöistä 100 miljoonaa euroa.

45 minuuttia -ohjelman saamien tietojen mukaan Moventas Santasalon ja Moventas Windin osakkeet myytiin ostajalle kuitenkin kahdella eurolla.

Vahvistusta sadan miljoonan euron kauppahinnalle ei löydy tytäryhtiöiden tilinpäätöksistä. Tytäryhtiöt myi emoyhtiön konkurssipesä, jonka tilinpäätökset on jätetty toimittamatta kaupparekisteriin. Tytäryhtiöiden saneerausohjelmat on oikeuden päätöksellä salattu 25:ksi vuodeksi, joten niistäkään ei ole apua.

Mistään julkisesta asiakirjasta ei siten löydy perustelua sadan miljoonan euron kauppahinnalle. Saneerausohjelman valvoja ei voi paljastaa, myytiinkö tytäryhtiöiden osakkeet kahdella eurolla. Hän kuitenkin toteaa:

– Kauppahinnan muodostuminen on liikesalaisuus, mutta on tietysti selvää, että kun on kaupan osakkeita yhtiöistä, jotka ovat saneerausmenettelyn kohteena ja joilla on hyvin voimakas velkataakka, niin eihän osakkeilla mitään ihmeellistä arvoa ole, sanoo asianajaja Salla Suominen Hannes Snellmanilta.

Lue myös:

    Uusimmat