45 minuuttia: Minne katosi Moventaksen kauppahinta – 100 miljoonaa euroa

Moventaksen tytäryhtiöt myytiin sadalla miljoonalla eurolla, kerrottiin julkisuudessa. 45 minuuttia -ohjelman saama tieto kauppahinnasta on toinen.

Suomalainen tuulivoima- ja teollisuusvaihteita valmistava Moventas on kahden viimeisen vuoden aikana käynyt läpi melkoisia mullistuksia. Ensin sen emoyhtiö asetettiin konkurssiin kesällä 2011. Seuraavana päivänä alkoi suomalaisten tytäryhtiöiden saneeraus.

Sekä konkurssissa että yrityssaneerauksissa on ollut mukana satojen velkojayritysten joukko. Kokonaisvelkasummat nousivat emoyhtiön konkurssissa ja tytäryhtiöiden saneerauksessa useisiin satoihin miljooniin euroihin.

Tytäryhtiöiden saneeraus oli monimutkainen, sillä tytäryhtiöt myytiin saneerauksen yhteydessä.

Saneerauksen yksityiskohdista on vaikea saada selkoa, sillä kaikki saneerauksiin liittyvä tieto on salaista. Keski-Suomen käräjäoikeus salasi Moventas Windin ja Moventas Santasalon saneerausohjelmat 25:ksi vuodeksi. Salattua on kaikki oleellinen; saneerausvelan määrä, velkojien tiedot ja määrä sekä maksuohjelman sisältö ja toteutus.

Samalla salaiseksi jäi myös tytäryhtiöiden kauppahinta.

Marraskuussa 2011 Moventas tiedotti, että ostaja Clyde Blowers maksoi Moventaksen tytäryhtiöistä sata miljoonaa euroa. Tällaista summaa ei löydy mistään julkisesta asiakirjasta. 45 minuuttia -ohjelman saamien tietojen mukaan kauppahinta oli täysin toisensuuruinen.

– Julkisesti yhtiöt ovat tiedottaneet tiettyjä tietoja ulos mutta se, miten se kauppahinta muodostuu, mikä sen rakenne on ja miten se on maksettu, on liikesalaisuus, sanoo asianajaja Salla Suominen Hannes Snellmanilta.

Suojeleeko vai peitteleekö salaus?

Saneerauksen salaaminen ei ole yleistä, mutta ei enää kovin harvinaistakaan. 45 minuuttia -ohjelman haastattelema asiantuntija ei ole nähnyt Moventaksen tytäryhtiöiden salattuja saneerausohjelmia. Hän suhtautuu salaamiseen kuitenkin epäluuloisesti.

– Kyllä kai salauksen takana on se, että on jotakin salattavaa. Ei kuulu avoimeen yhteiskuntaan, että asioita salataan. Jos pahimmillaan tuhansia yrityksiä koskeva menettely tehdään, se pitäisi tehdä täysin avoimesti. Vetoaminen liikesalaisuuksiin on tekosyy, jolla voidaan pistää kaikki piiloon, KHT tilintarkastaja Pauli Vahtera sanoo.

Moventas Windin ja Moventas Santasalon saneerausohjelmien salausta perusteltiin liikesalaisuuksiin liittyvillä lainkohdilla.

– Mitä ne liikesalaisuudet sitten ovat? Jos kyse on yrityksestä jonka toiminta joutuu rajun muutoksen kohteeksi, niin millaisia salaisuuksia siellä voisi olla, joita joku voisi käyttää hyväksi? Voiko yrityksellä mennä vielä huonommin, jos joku pystyisi käyttämään niitä tietoja? Pidän salausta ihan turhana, Vahtera sanoo.

Saneerausohjelman valvoja on täysin toista mieltä.

– Saneerausmenettelyssä käsitellään yhtiön liikesalaisuuksia ja muita taloudellista tilaa koskevia luottamuksellisia tietoja, joita ei tule julkistaa. Selvittäjät ja kaikki velkojat ovat sidottuja tähän salassapitovelvollisuuteen. Sen rikkomisesta voi joutua vahingonkorvausvastuuseen tai jopa rikosoikeudelliseen vastuuseen, sanoo asianajaja Salla Suominen Hannes Snellmanilta.

Hänen mukaansa salaaminen ei suojaa ainoastaan saneerattavia yhtiöitä vaan kaikkia niitä yrityksiä, joille on jäänyt velkasaatavia.

– Saneerausmenettely porautuu hyvin syvälle yhtiön liiketoimintaan. Siinä käydään läpi kaikki luvut, kaikki sopimuskannat, toimittajien kanssa sovitut ehdot, maksuajat, rahoitusjärjestelyt ja vakuuskuviot. Nehän ovat tietoa, jota kukaan yritys ei halua kilpailijoiden tai mahdollisten uusien kumppanien tietoon. Saneerausmenettelyn kohteena oleva yritys jatkaa liiketoimintaansa. Jos tällainen tieto olisi ulkona, se voisi vaikeuttaa yrityksen toimintaa jatkossa.

45 minuuttia tänään MTV3:lla klo 20 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat